20:52 / 30.01.2021.

Autor: Marija Matoš/Dnevnik/IMS/HTV/HRT

Odlaganje medicinskog otpada

Odlaganje medicinskog otpada

Odlaganje medicinskog otpada

Foto: Dnevnik / HRT

KBC Osijek počeo je obradu infektivnog otpada s pomoću uređaja Newster i tako riješio problem gomilanja opasnog otpada, s kojim se bore sve COVID bolnice. Naime, prema novom Pravilniku o gospodarenju medicinskim otpadom, stekli su uvjete za obradu bez ishođenja dozvole za gospodarenje otpadom.

Uz liječnike, medicinske sestre i tehničare protiv koronavirusa u osječkom KBC-u bore se i čistačice.

- Peremo, dezinficiramo podove, kvake i onda te žute kante poprskamo alkoholom i u bijelu vreću. Nakon toga to se nosi na infektivni, kaže Ljiljana Pečet, čistačica u KBC-u Osijek.

Zbog rada u uvjetima epidemije medicinski infektivni otpad povećao se u svim hrvatskim bolnicama pa tako i u Osijeku. Na dan u ova skladišta stigne tona otpada.

- U odnosu na 2019. povećalo se za 100 tona. Količina u 2019. je bila oko 250, a u 2020. 350 tona otpada, ta količina se ne odnosi samo na stvarni otpad nego je i velika količina ambalaže, kaže Jadranka Putar, voditeljica Odsjeka za zaštitu okoliša KBC-a Osijek.

No ova zdravstvena ustanova taj je problem riješila tako što infektivni otpad s COVID odjela svakodnevno odvozi ovlaštena tvrtka, a preostali sami zbrinjavaju - steriliziracijom na 150 Celzijevih stupnjeva u jednom od dva uređaja.

- Otpad nakon obrade u Newsteru je sterilan, on je promijenjenog izgleda, izgleda kao piljevina, bez mirisa je i neopasan i kao takav spreman je za energetsku uporabu, kaže Putar.

Od 2007. do 2016. obradili su više od 1000 tona infektivnog otpada i tako uštedjeli oko 3,5 milijuna kuna. Posao žele nastaviti.

- Bolnica bi imala sigurnost kad je njezini vlastiti otpad u pitanju da obrađeni potencijalni infektivni otpad koji prevedemo u neopasni proizvodni otpad možemo ga i duže vremena skladištiti i uz povoljnije ekonomske uvjete predati sakupljaču tako da bi korist od vlastite obrade bila višestruka, ističe Putar.

Uz to osječki Klinički bolnički centar može se pohvaliti i razvrstavanjem otpada u vlastitom reciklažnom dvorištu.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!