17:00 / 09.02.2022.

Autor: Zrinka Perić/V.K./Regionalni dnevnik/IMS/HRT

Odlazak u kupovinu sve veći udar na standard umirovljenika

Cijene hrane lete u nebo

Cijene hrane lete u nebo

Foto: Regionalni dnevnik / HRT

Odlazak u trgovinu i na tržnicu postaje sve veći udar na džep, posebno umirovljenika. Cijene hrane lete u nebo, a plaće i mirovine ostale su iste. Kako se s visokim cijenama nose kupci, ali i prodavači, provjerili smo na vinkovačkoj tržnici.

Na štandu Blaženke iz Vođinaca pršti od boja i mirisa. Ovo su plodovi s njezinih oranica jer kupci vole i kupuju domaće.

- Kupus, grah, mrkva, celer, paštrnjak, kuhani paradajz, pekmez. Ono što smo napravili preko ljeta sad prodajemo preko zime, govori Blaženka Keškić, proizvođačica povrća i voća iz Vođinaca.

Cijelu zimu umirovljenik Mato uz domaći gigamed jača svoj imunitet. 

- Samo domaće kad sam i ja domaći, smije se Maro Petričić, umirovljenik iz Vinkovaca.

No cijene domaćih vitamina s vinkovačke tržnice, žale su kupci, lete u nebo. U odnosu na prošlu zimu sve je skuplje i do 30 posto.

- Sve je za dvije, tri, pet kuna poskočilo, a nitko ne pita nas da li to možemo podnijeti. Plaća je ostala ista, mirovine su ostale iste, naglašava Vlado, umirovljenik iz Vinkovaca.

I zato se, kažu prodavači, umjesto na kilogram sve više kupuje na komad ili glavicu.

- Imam 3 tisuće kuna mirovinu, a 3100 mi je režija pa sada ja vas pitam od čega da ja živim... od zraka, rekao je anketirani. 

Iako računica za koju su nekada radili nije više ista, neki prodavači još drže istu cijenu.

- Pet kuna stvarno nije neka cijena, mislim da nije previše skupo. Kako su sve cijene podigli, onda je i to puno za umirovljenike, govori Kata Damjanović, proizvođačica jabuka.

A kupci i prodavači s razlogom se već boje da ih čeka nepredvidiva i teška godina.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!