17:23 / 29.10.2019.

Autor: P.F./HRT

Odličja za dobrovoljne darivatelje krvi

Foto: Robert Anic/PIXSELL

Foto: Robert Anic/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Broj od 140 nagrađenih darivatelja pokazuje da se tradicija uspješno nastavlja kao dokaz humanosti i solidarnosti u našem društvu, istaknula je predsjednica Republike.
Predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović Redom Danice hrvatske odlikovala je žene koje su dobrovoljno darovale krv više od 75 puta i muškarce koji su to učinili više od 100 puta.

Broj od 140 nagrađenih darivatelja pokazuje da se tradicija uspješno nastavlja kao dokaz humanosti i solidarnosti u našem društvu, istaknula je predsjednica.

Darivatelji krvi, naglasila je, svjesni su važnosti svoga čina kojim daruju krv, dragocjenost kojoj medicina nema zamjenu, a koja spašava živote. Darivanje krvi nije čin koji se radi zbog koristi, promocije ili pohvala. No mi im na poseban način želimo reći hvala, iskazati im priznanje i prepoznati dobro koje čine za dobrobit cijelog našeg društva, poručila je.

Predsjednica Grabar-Kitarović čestitala je dobitnicima odličja i izrazila nadu kako će oni biti nadahnuće i drugima, posebno mladima kako bi se tradicija darivanja krvi jednakom dinamikom nastavila

Redom kneza Trpimira s ogrlicom i Danicom za izniman doprinos u humanitarnom djelovanju prije, za vrijeme i nakon Domovinskog rata, promicanje moralnih društvenih vrednota te izgradnju i razvitak odnosa RH s drugim zemljama, odlikovan je Josip Jelić, a Redom Danice hrvatske s likom Katarine Zrinske, za osobite zasluge u humanitarnom radu i djelovanju te promicanju moralnih i društvenih vrednota Robert Markt.

Zahvala Crvenom križu

Uručujući odličja predsjednica je zahvalila Crvenom križu što je ovu godinu posvetio skrbi za starije stanovnike te one slabijeg imovinskog stanja koji su često daleko od gradova s organiziranim sustavom socijalne skrbi.

- Time se u potpunosti ostvaruje krilatica Crvenog križa 'Mi vidimo ljude' koja bi trebala biti krilatica svakog društva koje humano promišlja svoju budućnost, kazala je predsjednica Grabar-Kitarović dodavši kako je briga za najranjivije briga za stvaranje snažnog društva u kojem se građani osjećaju sigurno, zbrinuto bez obzira na svoje imovinsko stanje.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!