Milanović: 1971. bila je hrvatski krik

11.05.2021.

14:01

Autor: HRT/J.L.

Predsjednik RH Zoran Milanović

Predsjednik RH Zoran Milanović

Foto: HTV / HRT

U povodu 50. obljetnice Hrvatskog proljeća, u Klovićevim dvorima predstavljen je zbornik radova "Sinj i Hrvatsko proljeće". Milanović je tom prilikom istaknuo kako sudionici Hrvatskog proljeća nisu pozivali na mržnju niti nacionalnu netrpeljivost.

U obraćanju na svečanosti predsjednik Zoran Milanović rekao je da je "taj mali Sinj u njemu uvijek izazivao pozitivnu emociju".

- Hrvatsko proljeće bilo je s jedne strane sinjska aristokracija, djeca koja su se školovala i koji su krenuli punim plućima u život. Jugoslavija je za hrvatski narod bila premosnica do realizacije konačnog cilja, hrvatske neovisnosti. Godina 1971. bila je hrvatski krik, pokušaj da se napravi više reda u toj državi. To su ljudi koji su pokušavali bolje, prije svega Miko Tripalo i Marko Veselica. Platili su nezamislivu cijenu, drugima se život promijenio, potucali se od nemila do nedraga i na kraju doživjeli Hrvatsku kao mladu, neovisnu  državu, državu identiteta i ponosa, svijesti gdje pripada i koliko je malena i koliko je velika. Danas smo u EU i NATO-u i na to gledam kao na etapu na tom putu, nešto iz čega za sebe trebamo izvući najveću korist. Svi resursi koje imamo su ništa ako ga ne naseljavaju žilavi, pametni i ambiciozni ljudi. Te ambicije Sinjanima i Sinjankama nikada nije nedostajalo, rekao je.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!