Odluka Italije izazvala zabrinutost i kod talijanskih turista: "Doista predivno"

13:38 / 13.08.2020.

Autor: J. Kalčić, K. Benazić, J. Tomac/Dnevnik/Regionalni dnevnik/P.F./B.A./HRT/Hina

Bar da su nam to prije rekli, ne sad kad smo ovdje već tri dana, rekla nam je jedna turistica

Bar da su nam to prije rekli, ne sad kad smo ovdje već tri dana, rekla nam je jedna turistica

Foto: - / -

Sve osobe koje ulaze u Italiju iz Hrvatske moraju prilikom ulaska podastrijeti negativan test koji nije stariji od 72 sata ili se u roku od 48 sati, od ulaska u Italiju, podvrgnuti testiranju.
Italija je sinoć uvela ograničenje za sve koji se vraćaju iz Hrvatske te Grčke, Malte i Španjolske. Trebaju dokazati da su u posljednja 72 sata testirani i da su bili negativni. Ako to ne mogu - moraju se obvezati da će se testirati tijekom 48 sati. Vijest je izazvala zabrinutost i među talijanskim turistima i među domaćim turističkim djelatnicima.

Epidemija koronavirusa - najnovije informacije
Sve o koronavirusu
Slovenski infektolozi o "oštrijem" režimu na granici zbog Covida-19

Ljetovanje se preko noći zakompliciralo za talijanske turiste koji odmaraju u Hrvatskoj, a kojih je trenutno oko 46.000, javila je naša novinarka Jelena Tomac u središnjem Dnevniku.

Oni svoju negativnost na Covid-19 mogu dokazati na tri načina - učiniti test u Hrvatskoj koji ne smije biti stariji od 72 sata, testirati se na granici, ili po ulasku u Italiju u roku od 48 sati, ali moraju boraviti u karanteni.

Isto vrijedi i za sve ostale osobe koje iz Hrvatske ulaze u Italiju.

Loše vijesti su došle i iz Slovenije, čijih je državljana u Hrvatskoj trenutno oko 200.000. Glasnogovornik slovenske vlade Jelko Kacin rekao je da bi se Hrvatska uskoro mogla naći na slovenskoj crvenoj listi zbog povećanja importiranih slučajeva koronavirusa iz Hrvatske u Sloveniju. Također je rekao da Hrvatska provodi puno manje testiranja nego Slovenija te da kasni sa zaoštravanjem mjera protiv širenja epidemije. Ravnatelj HZJZ-a Krunoslav Capak izjavio je pak da su u stalnom kontaktu sa slovenskim kolegama te da vjeruje kako neće biti nikakvih restriktivnih mjera sa slovenske strane prema hrvatskoj.Turisti zabrinuti, no još ništa ne znaju

U Istri i na Kvarneru trenutačno se odmara oko 30 tisuća talijanskih turista, što su dvije trećine njihova ukupnog broja u zemlji. Zabrinuti su zbog nove informacije, no ništa još ne znaju.

- Doista predivno. Ništa još ne znamo. Ne razumijemo, ako se ne testiramo, hoće li nam se što dogoditi? Je li to moja odgovornost, hoću li se javiti u bolnicu? Bar da su nam to prije rekli, ne sad kad smo ovdje već tri dana, rekla nam je jedna turistica.

Talijanski mediji prenose da je odluka donesena ponajprije zbog zaštite talijanskih državljana. Naime, ta nekad najpogođenija europska država uspjela je smanjiti broj zaraženih koronavirusom. No ondje strahuju od ponovnog širenja zaraze. Talijanske vlasti u srijedu su zabilježile 481 novozaraženog i još 10 smrtnih slučajeva, dvostruko više od prosječnog broja u lipnju, kad je počelo ublažavanje restriktivnih mjera uvedenih u ožujku.

U Istri je više od 3 tisuće dnevnih, tjednih i mjesečnih migranata, osoba koje rade ili imaju poslovne kontakte u Italiji. I oni su zabrinuti.

- Za mene je to veliki problem jer živim i radim u Trstu, a svaki vikend dolazim u Pulu zbog obiteljskih obveza, komentirao je Adriano Benazić.

Načelnik Stožera civilne zaštite Istarske županije Dino Kozlevac rekao je da ga ta odluka osobno žalosti.

- Mislim da nismo tako loši u epidemiološkom smislu, pogotovo oni znaju koje su regije u Hrvatskoj više podložne, koje su manje. Istra je potpuno sigurna regija za njih, i Primorsko-goranska i veći dio cijelog priobalja. Prema tome nas žalosti zato što će to komplicirati cijelu situaciju oko turizma i definitivno nije dobra, rekao je Kozlevac danas u HRT-ovoj emisiji Regionalni dnevnik, dodavši da se ne može oteti dojmu da postoje još neki razlozi za tu odluku.

- Pretpostavljam da su to turistički, Hrvatska je hit ove sezone, turizma je tu puno, paralelno se borimo s virusom, uspješno, manje uspješno, uspješno. Prema tome, vjerojatno će i tu biti poneki razlog, rekao je Kozlevac.- Ono što još ne znamo sad, evo od jutros smo u kontaktu s talijanskim konzulatom, da što prije dobijemo provedbeni propis, da vidimo što će biti s prekograničnim radnicima, ljudima koji rade u Italiji. Za sada, kako imamo informacije s granice, sve ide normalno, rekao je također Kozlevac.

Kad je o tranzitu riječ, on zasad nije ograničen i za njega nije potreban negativni test.

- Kao što znate, mi smo s obzirom na preporuke EK bili vrlo liberalni prema dolascima građana EU u RH, nismo uvodili nikakve restriktivne mjere niti za one zemlje koje su imale puno lošiju epidemiološku situaciju nego mi. Naravno da nam ova situacija što je talijanska Vlada poduzela ne odgovara, ali mi zasad ne razmišljamo ni o kakvim protumjerama, rekao je ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Krunoslav Capak.

Inače, za mnoge je znakovito to što je ovakva odluka donesena upravo uoči blagdana Velike Gospe, kada najveći broj Talijana putuje u Hrvatsku te još tri zemlje obuhvaćene mjerama.

Odluka se odnosi na sve osobe koje su boravile u Hrvatskoj

- Prema odluci koja je stupila na snagu, sve osobe koje ulaze u Italiju iz Hrvatske moraju prilikom ulaska podastrijeti negativan test koji nije stariji od 72 sata ili se u roku od 48 sati, od ulaska u Italiju, podvrgnuti testiranju, stoji u objavi koronavirus.hr, službene stranice Vlade za sve informacije vezane za koronavirus. 

Dodaju da se odluka ne odnosi isključivo na hrvatske državljane, već na sve osobe koje su boravile u Hrvatskoj, uključujući i talijanske državljane.

Navode i da test trenutno nije potreban kod osoba koje su u tranzitu kroz Italiju.

Tranzit, trenutno, nije ograničen i ne treba negativan test. Postoji mogućnost da se tranzit uskrati u slučaju da je osoba (državljanin neke od država članica EU) u periodu od 14 dana prije tranzita, boravila ili tranzitirala kroz neku od država koje se nalaze na "crvenoj listi", objavili su. Talijanski ministar zdravstva Roberto Speranza u srijedu kasno navečer objavio je da je potpisao uredbu kojom se zahtijeva test na koronavirus za sve koji stižu iz četiri države, Grčke, Malte, Španjolske i Hrvatske. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!