Odluka o 70 pripadnika OS RH u aktivnostima NATO-a u Mađarskoj

14:14 / 03.03.2022.

Autor: Hina/HRT

Ministar obrane Mario Banožić, arhivska fotografija

Ministar obrane Mario Banožić, arhivska fotografija

Foto: HRT / HTV

Hrvatskome saboru Vlada je sa sjednice u četvrtak uputila nekoliko odluka o sudjelovanju pripadnika Oružanih snaga u aktivnostima izvan države, među njima o sudjelovanju do 70 pripadnika OS RH tijekom ove i iduće godine u sklopu aktivnosti ojačane budnosti NATO-a u Mađarskoj.

Ministar obrane Mario Banožić rekao je kako je na sastanku NATO-ovih ministara obrane 16. i 17. veljače te na izvanrednom NATO summitu 25. veljače utvrđeno da aktualna sigurnosna situacija na istoku Europe predstavlja jedno od najozbiljnijih prijetnji europskoj sigurnosti proteklih desetljeća, kao i da su sve članice duboko posvećene nastavku diplomatskih napora u traženju mirnog rješenja.

Izražen je stav da je NATO spreman braniti svoje članice od bilo kakve prijetnje pa su zbog sve većeg pogoršanja sigurnosne situacije članice odlučile znatno osnažiti "postav odvraćanja i obrane te sposobnost kolektivne obrane".

"Iako je proteklih mjeseci NATO proveo dodatno generiranje snaga za brzi odgovor i rasporedio dodatne snage na istok Saveza, u okviru postojećih borbenih skupina iz sastava ojačane prednje prisutnosti, potrebno je uspostaviti dodatne borbene skupine u jugoistočnoj Europi", rekao je Banožić obrazlažući odluku o sudjelovanju hrvatskih vojnika, uz mogućnost rotacije, u aktivnostima NATO-a u Mađarskoj.

Vlada je usvojila i odluku o sudjelovanju do pet pripadnika Oružanih snaga u aktivnosti u sklopu projekta Stalne strukturirane suradnje Europske unije "Kibernetički timovi za brzi odgovor i uzajamnu pomoć u kibernetičkoj sigurnosti".

Cilj projekta je jačanje sposobnosti kibernetičke obrane na europskoj razini, kao i jačanje vlastite kibernetičke sigurnosti 25 država sudionica projekta, rekao je Banožić.

Saboru je upućena i odluka o prelasku granice pripadnika OS RH u ovoj godini radi pružanja humanitarne pomoći u inozemstvu na zadaćama protupožarne zaštite, kojom je odobreno korištenje zrakoplova Hrvatskoga ratnog zrakoplovstva, a donesena je i odluka o sudjelovanju Hrvatske u simulacijskoj vježbi upravljanja u krizama Organizacije Sjevernoatlantskog ugovora (CMX 22).

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!