20:53 / 30.11.2020.

Autor: T.V./Hina

Odluka o privremenoj zabrani i ograničavanju prelazaka granice RH

Foto: Igor Kralj/PIXSELL

Foto: Igor Kralj/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Ulasci putnika, uz pojedine izuzetke, dozvoljeni su samo uz predočenje negativnog PCR testa na Covid-19 ne starijeg od 48 sati.
Stožer civilne zaštite u ponedjeljak je donio Odluku o privremenoj zabrani odnosno ograničavanju prelaska preko graničnih prijelaza RH kojom su ulasci putnika, uz pojedine izuzetke, dozvoljeni samo uz predočenje negativnog PCR testa na covid-19 ne starijeg od 48 sati.

➡️ Vlada na sjednici objavila kazne za kršenje epidemioloških mjera 

O Odluci je na sjednici Vlade izvijestio ministar unutarnjih poslova Davor Božinović.

- Putnici koji dolaze iz zelenih područja EU, s obzirom na incidenciju covida-19, ne trebaju PCR test niti ispunjavanje dodatnih uvjeta za ulazak u RH. Međutim, činjenica da je u ovom trenutku jedino zeleno područje u EU otok Fasta u Finskoj. Svi ostali putnici koji dolaze iz EU trebaju predočiti negativni PCR test koji nije stariji od 48 sati ili se PCR testirati po dolasku u Hrvatsku i biti u samoizolaciji do prispijeća negativnog nalaza, naveo je ministar.

- Postoji i sustav izuzetaka za kategorije osoba koje ne moraju imati negativan test, a to su pogranični zdravstveni radnici, učenici, studenti i stažisti koji svakodnevno putuju, uz uvjet da ne borave u Hrvatskoj ili izvan Hrvatske dulje od 12 sati, dodao je.

Bez testiranja i samoizolacije ulaz je dopušten i za pomorce, radnike u sektoru prometa i pružateljima usluga prijevoza, diplomatima, osoblju međunarodnih organizacija, osobama koje putuju iz nužnih obiteljskih ili poslovnih razloga, uključujući i novinare, putnicima u tranzitu, uz obvezu da Hrvatsku napuste u roku od 12 sati od ulaska, te pacijentima koji putuju iz neophodnih zdravstvenih razloga.

- Državljani trećih zemalja koji dolaze s područja koja nisu u EU, uključujući i zemlje susjedstva, ne mogu prelaziti preko graničnih prijelaza RH, osim u slučaju nekoliko iznimki od kojih neke uključuju i posjedovanje negativnog PCR testa, naveo je Božinović.

Državljani EU koji dolaze s područja koja nisu u EU, uključujući i  zemlje susjedstva, mogu prelaziti preko graničnih prijelaza RH uz negativan PCR test, a iznimka su zdravstveni i pogranični radnici, učenici i studenti.
Foto: Goran Kovacic/PIXSELL

Foto: Goran Kovacic/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!