Odluka o pružanju pomoći državljanima RH evakuiranima iz Sudana

12.05.2023.

15:50

Autor: HRT/A.S.

Ilustracija

Ilustracija

Foto: Patrik Macek / PIXSELL

Vlada je održala telefonsku sjednicu na kojoj je donijela Odluku o pružanju pomoći u prihvatu i smještaju državljana Republike Hrvatske i članova njihovih obitelji evakuiranih iz Republike Sudana. 

Nakon izbijanja ratnih sukoba u Republici Sudanu u travnju 2023. nekolicina hrvatskih državljana obratila se službi vanjskih poslova sa zamolbom za evakuacijom odnosno pružanjem konzularne pomoći pri izlasku iz Republike Sudana i dolasku u Republiku Hrvatsku. Zamolba za pomoć obuhvaća i članove njihovih obitelji od kojih neki imaju samo sudansko državljanstvo.

Kako se radi o hrvatskim obiteljima koje u Republici Hrvatskoj ne posjeduju nekretninu niti članove obitelji kod kojih bi se mogli smjestiti pojavila se potreba za osiguranjem smještajnih kapaciteta za evakuirane obitelji. 

Zadužuju se Ministarstvo vanjskih i europskih poslova, Ministarstvo unutarnjih poslova, Ministarstvo prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine, Ministarstvo rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike, Ministarstvo zdravstva, Ministarstvo znanosti i obrazovanja za realizaciju prihvata, osiguranje smještaja, materijalnih i drugih prava državljana Republike Hrvatske i članova njihovih obitelji evakuiranih iz Republike Sudan u Republiku Hrvatsku.

Državljanima Republike Hrvatske i članovima njihovih obitelji evakuiranih iz Republike Sudana ustupit će se na korištenje nekretnine u vlasništvu Republike Hrvatske.

Navedene nekretnine ustupaju se na korištenje privremeno odnosno dok evakuirani hrvatski državljani i članovi njihovih obitelji ne budu u mogućnosti financirati se iz vlastitih izvora prihoda, a najduže na rok od godinu dana. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!