13:08 / 07.05.2021.

Autor: Hina/HRT/V.G.

Odluka o upisima u srednje škole na e-savjetovanju

Učionica

Učionica

Foto: Matija Habljak / PIXSELL

Ministarstvo znanosti i obrazovanja uputilo je u petak u e-savjetovanje Odluku o upisu u I. razred srednje škole po kojoj se u iduću školsku godinu planira upis 46.823 učenika u 2187 razrednih odjela, a prijave učenika počele bi 24. svibnja, elektronički preko mrežne stranice www.upisi.hr.

Prema odluci, učenici obrazovne programe mogu prijavljivati od 25. lipnja, a konačna ljestvica poretka bit će objavljena 10. srpnja.

Prijave u jesenskom upisnom roku počele bi 21. kolovoza.

U srednje škole kojima je osnivač Republika Hrvatska, jedinice lokalne samouprave te jedinice područne samouprave u prvi razred redovitog obrazovanja planira se upis 44.411 učenika u 2.065 razrednih odjela, od kojih 24 posto u gimnazijske programe, u četverogodišnje strukovne 42 posto, trogodišnje 15 posto, a trogodišnje obrtničke 12 posto.

U petogodišnje programe obrazovanja za medicinske sestre predviđeno je dva posto upisnih mjesta, kao i za posebne programe za učenike s teškoćama u razvoju, dok je za glazbene i plesne škole predviđeno tri posto mjesta.

U prve razrede srednjih škola vjerskih zajednica s pravom javnosti planira se upis 869 učenika u 37 razrednih odjela, a srednje škole čiji su osnivači pravne ili fizičke osobe 1.543 učenika u 85 razrednih odjela.

E-savjetovanje traje tjedan dana, do 14. svibnja, a građani sve upute za upise mogu naći na stranici upisi.hr.

Protekle godine u pozivu za upis u srednje škole bilo je predviđeno ukupno više 622 učenika i 23 odjeljenja nego ove godine, od toga 492 učenika u javnim školama, 32 učenika u vjerskim i 98 u privatnim školama.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!