Ustavni sud presudio u korist tridesetero liječnika pulske bolnice

02.08.2023.

Zadnja izmjena 15:23

Autor: HRT

Ilustracija

Ilustracija

Foto: - / Shutterstock

Ministarstvo zdravstva poslalo je priopćenje u kojem piše da pozdravljaju Odluku Ustavnog suda za tridesetero liječnika pulske bolnice kojom je utvrđeno da prekidom radnog odnosa prije isteka ugovorne obveze troškovi specijalizacije nikako ne mogu uključivati bruto plaće isplaćene liječnicima za rad obavljen tijekom specijalizacije. 

Ministarstvo zdravstva poslalo je priopćenje u kojem piše da pozdravljaju Odluku Ustavnog suda za tridesetero liječnika pulske bolnice kojom je utvrđeno da prekidom radnog odnosa prije isteka ugovorne obveze troškovi specijalizacije nikako ne mogu uključivati bruto plaće isplaćene liječnicima za rad obavljen tijekom specijalizacije. 

Dodaju da je upravo navedena Odluka Ustavnog suda na tragu izmjena i dopuna Zakona o zdravstvenoj zaštiti donesenih 2019. godine temeljem kojih je dana zakonska mogućnost ranijeg odlaska uz povrat samo stvarnih troškova specijalizacije razmjerno odrađenom vremenu.

- Napominjemo da postojanje takve radne obveze koja se veže za određeno razdoblje, odnosno broj godina edukacije, nije nešto što se primjenjuje samo u hrvatskom sustavu, već je u skladu s praksom s ostalim zemljama EU kao i uvjet EU za financiranje specijalizacija iz EU fondova. Stoga je iznimno važno da su prava i obveze jasne objema ugovornim stranama, i specijalizantu i zdravstvenoj ustanovi, u trenutku upućivanja na specijalizaciju i samim time pokrivanja troškova specijalizacije, piše o priopćenju. 

Ističu da uvažavajući stav Hrvatske liječničke komore za rješenjem problematike specijalizacija sklopljenih prije 2019. godine, koji dijeli i Ministarstvo zdravstva, predmetnoj Odluci Ustavnog suda za tridesetero liječnika pulske bolnice predstoji još ponovljeni postupak na Županijskom sudu u Rijeci stoga Ministarstvo zdravstva za sada nema pravni temelj niti ovlasti za usklađivanjem ugovora sklopljenih prije 2019. godine. 

U tom kontekstu, kažu, važno je dodatno napomenuti kako će se buduća presuda Županijskog suda u Rijeci odnositi isključivo na tih tridesetero liječnika dok će se ostali tužitelji u takvim predmetima moći na istu pozivati ako će biti u njihovu korist.

Ministarstvo zdravstva pozdravlja odluku Ustavnog suda 


Ministarstvo zdravstva pozdravilo je u srijedu odluku Ustavnog suda za tridesetero liječnika pulske bolnice.

- Odluka Ustavnog suda na tragu je izmjena Zakona o zdravstvenoj zaštiti donesenih 2019. godine temeljem kojih je dana zakonska mogućnost ranijeg odlaska uz povrat samo stvarnih troškova specijalizacije razmjerno odrađenom vremenu, priopćilo je Ministarstvo.

Napomenuli su da postojanje takve radne obveze, koja se veže za broj godina edukacije, nije nešto što se primjenjuje samo u hrvatskom sustavu, već je u skladu s praksom s ostalim zemljama EU, kao i uvjet EU za financiranje specijalizacija iz EU fondova.

- Stoga je iznimno važno da su prava i obveze jasne objema ugovornim stranama, i specijalizantu i zdravstvenoj ustanovi, u trenutku upućivanja na specijalizaciju i samim time pokrivanja troškova specijalizacije, naveli su.

Uvažavajući stav Hrvatske liječničke komore (HLK) za rješenjem problematike specijalizacija sklopljenih prije 2019., Ministarstvo napominje da odluci Ustavnog suda za tridesetero liječnika pulske bolnice predstoji još ponovljeni postupak na Županijskom sudu u Rijeci pa zasada nema pravni temelj niti ovlasti za usklađivanjem ugovora sklopljenih prije 2019. godine.

- U tom kontekstu važno je dodatno napomenuti da će se buduća presuda Županijskog suda u Rijeci odnositi isključivo na tih tridesetero liječnika, dok će se ostali tužitelji u takvim predmetima moći na nju pozivati ako će biti u njihovu korist, objasnili su iz Ministarstva.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!