Odluka Vlade o obuci i vježbama Hrvatske vojske u 2023.

02.02.2023.

16:37

Autor: Hina/E.P.C.

Odluka Vlade o sudjelovanju OS RH u vojnim vježbama

Odluka Vlade o sudjelovanju OS RH u vojnim vježbama

Foto: Kristina Stedul Fabac/PIXSELL / Kristina Stedul Fabac/PIXSELL

Vlada je donijela Odluku o prelasku hrvatske granice oružanih snaga država saveznica i hrvatskih Oružanih snaga radi sudjelovanja na zajedničkoj obuci i vježbama u 2023.


- Uporište za donošenje te Odluke je u članku 69. Zakona o obrani, koji je u skladu sa sedmim člankom Ustava Republike Hrvatske, rekao je ministar obrane Mario Banožić.


Istaknuo je da je kod donošenja Odluke, kao i kod odluke koju je Vlada predlagala Saboru u vezi sa sudjelovanjem Hrvatske vojske u misiji EU-a za vojnu pomoć za potporu Ukrajini (EUMAM), riječ o sudjelovanju oružanih snaga država saveznica u okviru međunarodnih organizacija kojima je Hrvatska pristupila ili pristupa na temelju međunarodnih ugovora.


Banožić je naglasio da u proceduri donošenja Odluke o obuci i vježbama nije postavljano pitanje ovlasti ministra obrane da traži prethodnu suglasnost predsjednika Republike na prijedlog Vlade, nego je ona na traženje ministra obrane dana, a što je osporavano u proceduri donošenja Odluke o sudjelovanju Hrvatske vojske u misiji EUMAM čime je stvorena procedura za traženje dvotrećinske većine u Hrvatskom saboru.


Ministar je objasnio da se tom Odlukom odobrava prelazak granice Republike Hrvatske oružanim snagama država saveznica radi održavanja triju obučnih aktivnosti i 21 vježbe u Republici Hrvatskoj. 


Odobrava se i prelazak granice Republike Hrvatske Oružanim snagama radi sudjelovanja u 44 vježbe u inozemstvu s oružanim snagama država saveznica.


U Hrvatskoj će, uz ostalo, biti izvedena vježba "Immediate Response 23". Planira je se provesti u svibnju i lipnju radi promicanja regionalne stabilnosti i suradnje, partnerskih sposobnosti i unaprjeđenja interoperabilnosti sa snagama država članica NATO-a i partnerskih zemalja.


Hrvatski vojnici u lipnju će u inozemstvu sudjelovati u vježbi "Strong Bastion 23" te u vježbi "Cyber Coalition 23", koja će se provesti u studenome i prosincu u državama članicama NATO-a radi provjere dostignute razine sposobnosti u području planiranja kibernetičke obrane.


Sredstva za provedbu Odluke osigurana su u proračunu za 2023. na razdjelu Ministarstva obrane i iznose oko dva milijuna eura.


Vlada je donijela i Odluku o sudjelovanju Republike Hrvatske u simulacijskoj vježbi upravljanja u krizama NATO-a - CMX 23, koja će se održati ove godine u državama članicama NATO-a, NATO-ovim strateškim zapovjedništvima i u sjedištu NATO-a.


Vježba će se provesti radi uvježbavanja procesa savezničkih konzultacija i kolektivnog odlučivanja u situacijama iz Sjevernoatlantskog ugovora, postavljenim u okvir hibridnog ratovanja. Riječ je o vježbi koja je simulacijska i neće zahtijevati stvarno raspoređivanje snaga na terenu.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!