15:08 / 14.12.2020.

Autor: M.M./Hina

Odluke o nabavi respiratora i lijeka remdesivira

Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Vlada je na današnjoj sjednici u Hrvatskom zavodu za javno zdravstvo dala suglasnost za sklapanje ugovora o nabavi invazivnih respiratora za liječenje pacijenata pozitivnih na koronavirus.
Vlada je na današnjoj sjednici u Hrvatskom zavodu za javno zdravstvo dala suglasnost za sklapanje ugovora o nabavi invazivnih respiratora za liječenje pacijenata pozitivnih na koronavirus te Klinici za infektivne bolesti za nabavu lijeka Veklury (remdesivir) za prva tri mjeseca iduće godine.

➡️
Sve o koronavirusu 
➡️
Plenković: Moguća nova ograničenja, Božić neće biti kao raniji, izbjegavajte okupljanja

Cijena jednog respiratora iznosi 24.000 eura bez PDV-a odnosno 180.000 kuna, a na temelju analize stanja utvrđena je potreba za nabavu 169 uređaja, u ukupnom iznosu od 5,056 milijuna eura odnosno 38,025 milijuna kuna, izvijestio je ministar zdravstva Vili Beroš.

Odlukom je Vlada ovlastila ravnatelja Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Krunoslava Capaka da u ime Hrvatske potpiše ugovor o provedbi okvirnog ugovora na temelju kojeg će se sklopiti posebni ugovor s njemačkim ponuditeljem GE Medical Systems Information Technologies za nabavu respiratora.

Vlada je donijela i zaključak u vezi s potpisivanjem ugovora o provedbi okvirnog ugovora za opskrbu lijekom Veklury (remdesivir) za liječenje pacijenata zaraženima koronavirusom kojima je potreban dodatni kisik te će u tu svrhu s tvrtkom Gilead Sciences Irleand biti potpisan posebni ugovor kojim se omogućava naručivanje toga lijeka u razdoblju od 1. siječnja do 31. ožujka iduće godine.

Procijenjena mjesečna potreba za tim je lijekom, kao i do sada, 5.000 doza mjesečno, odnosno ukupno 15.000 doza, prema iskazanim potrebama zdravstvenih ustanova u kojima se liječe pacijenti oboljeli od COVID-a, a kojima je potrebna dodatna potpora terapijom kisika.

Cijena jedne doze lijeka je 2.625 kuna (bez PDV-a), odnosno ukupni iznos za nabavu remdesivira iznosi 41,3 milijuna kuna s PDV-om.

Za potpisivanje ugovora Vlada je ovlastila ravnateljicu Klinike za infektivne bolesti "Dr. Fran Mihaljević" Alemku Markotić.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!