Odluke Vlade o financiranju prehrane učenika te prijevoza vlakom

29.12.2022.

13:20

Autor: P.F./Hina/HRT

Školska prehrana

Školska prehrana

Foto: Regionalni dnevnik HTV / HRT

U iznosu od 1,33 eura po danu financirat će se odnosno sufinancirati prehrana osnovnoškolaca, a odluku o tome donijela je Vlada na sjednici. Također donijela je i odluku o nastavku financiranja pilot-projekta besplatnog javnog željezničkog prijevoza učenika osnovnih i srednjih škola.

Odluku o kriterijima i načinu financiranja, odnosno sufinanciranja troškova prehrane za učenike osnovnih škola za drugo polugodište školske godine 2022./2023., Vlada je donijela temeljem nedavne dopune Zakona o odgoju i obrazovanju u osnovnoj i srednjoj školi kojom su utvrđena mjerila i kriteriji za ostvarivanje prava na financiranje, odnosno sufinanciranje prehrane učenika osnovnih škola.

Novac je osiguran u državnom proračunu za iduću godinu u ukupnom iznosu od 42.515.097 eura, za drugo polugodište ove školske godine.

Cilj je odluke postizanje jednakosti, odnosno izjednačavanja mogućnosti svih učenika osnovnih škola na prehranu, rekao je ministar znanosti i obrazovanja Radovan Fuchs.

- Napominjem da će osnovne škole u dogovoru s osnivačima, kao i do sada, organizirati prehranu učenika u skladu sa svojim tehnički mogućnostima dok se ne stvore jednake tehničke mogućnosti u svim školama u Hrvatskoj, a što je planirano ostvariti do školske godine 2027./2028. U ovom kontekstu to se u prvom redu odnosi na školske kuhinje i blagovaonice u svim školama, dodao je.

Nastavlja se i pilot-projekt besplatnog javnog željezničkog prijevoza djece i učenika osnovnih i srednjih škola na području Hrvatske koji je započet u listopadu prošle godine, a Vlada je odluku o njegovom nastavku do kraja 2024. godine donijela radi zaštite standarda roditelja, ublažavanja negativnih posljedica globalne gospodarske situacije i inflacije.

Petrinji i Sisačko-moslavačkoj županiji 50 milijuna kuna pomoći

Na sjednici je donesena i odluka o dodjeli pomoći u ukupnom iznosu od 50 milijuna kuna Gradu Petrinji i Sisačko-moslavačkoj županiji radi ublažavanja posljedica potresa i pomoći stanovništvu na potresom pogođenom području.

Novac će koristiti za cjelovitu obnovu zgrada domova za starije i nemoćne osobe u vlasništvu Županije, čija obnova nije prihvatljiv trošak u Fondu solidarnosti Europske unije te za podmirenje rashoda za sanaciju posljedica potresa.

- Ovom odlukom, kao i nizom prethodnih odluka Vlade doprinosi se revitalizacije i potresom pogođenih područja, redovitom funkcioniranju javnih službi i ustanova te unapređenju javnih usluga, rekao je ministar prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine Ivan Paladina.

Vlada je na teret proračunske zalihe odobrila i namjenska sredstva Gradu Petrinji u iznosu od 284.279 kuna za pokriće troškova radova izvedenih na obrani od poplava koje su nedavno pogodile Sisačko-moslavačku županiju.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!