10:17 / 01.03.2018.

Autor: I.M./HRT

'Odluke Vlade o totalitarnim režimima - kad za to bude vrijeme'

-

-

Foto: - / -

Na početku današnje sjednice Vlade premijer Andrej Plenković, među ostalim, osvrnuo se i na Dokument Vijeća za suočavanje s prošlošću.
Na početku današnje sjednice Vlade premijer Andrej Plenković osvrnuo se na posjet Delnicama i Promorsko-goranskoj županiji u kojoj su pale velike količine snijega. Ponovo je kako će Vlada sufinancirati rad zimskih službi te se zahvalio ministru obrane Krstičeviću na brzom angažmanu hrvatske vojske.

Plenković je zahvalio i ministru Tolušiću i ministrici Žalac na odlično organiziranom Viroexpu i 4. Savjetu za Slavoniju, Baranju i Srijem. Još jednom smo stavili u prvi plan sve aktivnosti koje se odnose na potporu Vlade razvoju Slavonije, istaknuo je. Osvrnuo se i na izvješće o kretanju BDP-a. "Rast je nešto niži od naših očekivanja, no to se nije osjetilo na proračunu. Dapače prihodi su bili dobri", poručio je. Posebno ohrabrujućim naveo je podatak da je ekonomska klima u Hrvatskoj na najvišoj razini od kad se mjeri.

Podsjetio je kako je imenovana nova izvanredna uprava za Agrokor. Glavni ciljevi ostaju - postizanje nagodbe i kvalitetno funkcioniranje i restrukturiranje kompanije u okviru zakonskih rokova. Nakon što se izvanredni povjerenik i njegova zamjenica upoznaju sa svim aspektima, prionut će ispunjavanju tih ciljeva, naglasio je premijer.

Premijer je zahvalio članovima Vijeća za suočavanje s prošlošću na Dokumentu koji je, kako je rekao, rezultat intenzivnog i argumentiranog razgovora. Preporuke koje nam je vijeće dalo su vrlo korisne. Ministarstva će ih temeljito razmotriti. Određene ideje mogu biti korisne, a Vlada zadržava pravo da donese svoje procjene i odluke što treba dodatno normirati i na koji način. Posebno važnim premijer je istaknuo to što se vrlo jasno osuđuju totalitarizmi, bez ikakvih dilema i bez ikakvih ograda. Sve ono što se odnosi na razdoblje 1941. 1945., vrijeme nacizma, fašizma, ustaštva, četništva, vrlo je precizno ponovljeno da je u suprotnosti s Ustavom i da tu nema nikakvih dilema, rekao je premijer.

Istaknuo je da se to odnosi i na pozdrav "Za dom spremni" koji ima vrlo jasan protuustavan karakter. No, s druge strane, ono što sam iščitao i razumio tijekom rasprave članova Vijeća je jedna eventualna moguća, ali zaista u iznimnim situacijama i osobito restriktivno propisana u budućnosti iznimka, rekao je premijer. Što se tiče ostalih sugestija, ona se odnose prije svega na poštivanje antifašizma u Drugom svjetskom ratu. Ali isto tako govori i o kompromitaciji u razdoblju nakon 1945., kršenjima ljudskih prava te strane i određenih osuđujućih konotacija za simbole toga režima, rekao je Plenkovića. Na temelju njega nastavit ćemo proces dijaloga i jačati kapacitete u sudstvu i upravi kako bi se ujednačila praksa koja je u proteklih 27 godina znala biti neujednačena. Vlada će na temelju ovog dokumenta donositi svoje odluke kad procijeni da je vrijeme za to, rekao je Plenković.

Premijer je izvijestio i kako je nakon Europskog vijeća odlučeno da će RH dati 100.000 eura za pet zemalja subsaharske Afrike. Taj pojas ima oko 70-ak mil. ljudi, a 2030. će imati 117 mil. i predstavljaju emigracijski bazen koji će ići prema EU-u. Zato i jest u fokus EU-a politika prema tih pet zemalja, rekao je. Načelan stav RH je da smo spremni nakon izlaska Ujedinjene Kraljevine iz članstva dati veći doprinos u europski proračun, kazao je Plenković. Dodao je kako će Hrvatska u EP-u imati jednog zastupnika više tj. 12, iako se ukupan broj zastupnika smanjuje sa 751 na 705.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!