18:37 / 13.09.2018.

Autor: HRT

Odluke za 25 projekata u Istri

Foto: ilustracija, Dusko Marusic/PIXSELL

Foto: ilustracija, Dusko Marusic/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Jedna od najvažnijih jest odluka o izgradnji punog profila Istarskog ipsilona na 28 kilometara dugačkoj dionici od Pazina do tunela Učke.
Vlada je na sjednici održanoj u Puli u četvrtak donijela 25 odluka vezanih uz poboljšanje prometne infrastrukture, darovanje nekretnina gradovima i općinama u Istarskoj županiji radi realizacije projekata važnih s turističkog aspekata te javnog interesa.

Jedna od najvažnijih jest odluka o izgradnji punog profila Istarskog ipsilona na 28 kilometara dugačkoj dionici od Pazina do tunela Učke. Prva faza ove godine - obuhvatit će radove na dionici od Rogovića do Vranje. A u drugoj, koja počinje 2021. - dio od tunela Učka do Matulja. Gradnja punog profila, 11 vijadukata, 14 podvožnjaka, triju nadvožnjaka i jednog odmorišta - stajat će milijardu 200 milijuna kuna. Na projektu će biti angažirano  tisuću radnika. Iz Ministarstva mora, prometa i infrastrukture ističu da će oko 95 posto radova izvoditi hrvatske državne i lokalne građevinske kompanije kao podizvođači te da će investicija omogućiti dodatnih tisuću zaposlenih u razdoblju građenja.  
Po završetku koncesije investicija u dopunu dionice Pazin-Učka ostaje u hrvatskom vlasništvu, a očekuje se da će ulaganje u fazu 2B1 utjecati na rast BDP-a za 0,5 posto za vrijeme građenja. Ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković rekao je da će se graditi još jedna traka u svakom smjeru i jedna zaustavna i to od čvora Rogovići do Vranje, dionice duge 28 km na sjeveroistočnoj strani autoceste. Radovi će pored ostalog uključivati izgradnju 11 vijadukata, 14 podvožnjaka, 3 nadvožnjaka i rušenje 3 postojeća. Dionica Pazin-tunel Učka iznimno je zahtjevna jer treba izgraditi 31 objekt ukupne duljine 2.510 metara. Radovi na toj dionici trebali bi trajati 3 godine dok bi prva dionica Rogovići-Ivoli, dužine 6 kilometara, trebala biti puštena u promet dvije godine nakon početka radova. 

Priprema projekta 'Brijuni'

Vlada je donijela i odluku o osnivanju Povjerenstva za pripremu i realizaciju turističkog razvojnog projekta "Veliki Brijun" kao i nekoliko zaključaka vezanih uz građenje, održavanje i rekonstrukciju prometne infrastrukture. Povjerenstvo za projekt "Veliki Brijun", kojem je na čelu ministar državne imovine Goran Marić, imat će zadaću predložiti koncept razvoj hotelske i  povezane ponude na otoku te predlaganje najpovoljnijeg ponuditelja za projekt koji će se realizirati na nekretninama unutar Nacionalnog parka Brijuni. Projekt predviđa 400 smještajnih jedinica i 800 kreveta, vrijednost investicije je 120 milijuna eura, a svi hoteli morat će biti kategorizirani s 5 zvjezdica.

Donesene su i odluke o sklapanju sporazuma o utvrđivanju uvjeta, prava i obveza za realizaciju više projekata - bivšeg vojnog kompleksa "Muzil", lokaliteta "Hidrobaza" te uvale "Saccorgiana", kojima će se više nekretnina prenamijeniti u sadržaje u skladu s prostornim planovima Pule. Ministar državne imovine Goran Marić naglasio je da je riječ o investicijama ukupno vrijednima 2,5 milijarde kuna, a riječ je, upozorio je, ponovno o imovini koja je tri desetljeća bila zapuštena.

Nekretnine na dar

Od Vlade je više gradova i općina u Istarskoj županiji na dar dobilo i više nekretnina za različite projekte od javnog interesa. Tako je, među inim, Umagu darovano zemljište, vrijedno 6,1 milijun kuna, za izgradnju postrojenja za reciklažu građevinskog materijala i deponija neiskoristivog građevinskog materijala u predjelu zone Valdemat, a općini Pićan zemljište, vrijedno 25,6 milijuna kuna, za projekt izgradnje poduzetničke infrastrukture. Vlada je poduprla i projekt revitalizacije rudarske baštine u Labinu te zadužila Ministarstvo kulture za pružanje stručne pomoći u provedbi projekta.

Usvojen je zaključak o iskazivanju namjere za darovanje dijela Vojnog letjelišta Pula Općini Ližnjan-Lisignano, a preostali dio letjelišta koristit će Oružane snage. U vojarni  bi, naime, bila smještena manja postrojba Zapovjedništva za potporu, Pričuvne pješačke pukovnije Hrvatske kopnene vojske te pripadnici budućeg novog Središta za besposadne zrakoplovne sustave. Ministar obrane Damir Krstičević u sklopu te je točke najavio i da će poligon na Rtu Kamenjak u Premanturi (Općina Medulin) biti preimenovan u "Poligon 119. brigade Hrvatske vojske".

Govoreći o projektima vezanima uz Pulu te Županiju, potpredsjednik Vlade i ministar graditeljstva i prostornog uređenja Predrag Štromar istaknuo je projekte vezane uz energetsku učinkovitost te naveo da je u pogledu obnove stambenih i javnih zgrada vrijednost ugovorenih investicija u Istarskoj županiji 155 milijuna kuna, od čega je 75 milijuna kuna iz sredstava EU.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!