Odmjeravanje snage povodom 30. godina Hrvatske vojske

26.05.2021.

20:02

Autor: Suzana Balen, Matea Mikić/Dnevnik/HRT/IMS/D.D.

Odmjeravanje snage povodom 30. godina Hrvatske vojske

Odmjeravanje snage povodom 30. godina Hrvatske vojske

Foto: Dnevnik / HRT

Ovaj se tjedan u vojarnama diljem zemlje održavaju različita natjecanja u povodu 30. obljetnice utemeljenja Hrvatske vojske. U natjecanju snage i izdržljivosti iskazali su se vojnici u bjelovarskoj vojarni Bilogora, a u Zagrebu se zaigrala odbojka.

Najbolji od najboljih odmjerili su snage na poligonu vojarne Bilogora. U finalu crossfita testirali su izdržljivost, snagu i brzinu.

- Ima 8 disciplina i svaka baš izvuče iz čovjeka maksimum, kaže vojnik Ivan Marek, Topničko-raketna pukovnija HV-a.

Petnaestak pripadnika Topničko-raketne pukovnije punktove je prolazilo unutar 3 minute.

- Zahtjevno jako jer iziskuje snagu i izdržljivost ujednom, rekao je nadnarednik Mario Pavlović, Topničko-raketna pukovnija HV-a

Ali bez sporta, jasno je, nema jakog vojnika.

- Sve ovo što možemo vidjeti tu s mrtvim dizanjem, zvonastim utegom, prebacivanjem guma je na neki način i ono što njih može očekivati na vježbama ili borbenim situacijama, objašnjava bojnik Marin Kovačić, časnik za kineziologiju Topničko-raketne pukovnije HV-a.

Galerija
Odmjeravanje snage povodom 30. godina Hrvatske vojske, Foto: Dnevnik/HRT
Odmjeravanje snage povodom 30. godina Hrvatske vojske, Foto: Dnevnik/HRTOdmjeravanje snage povodom 30. godina Hrvatske vojske, Foto: Dnevnik/HRT

Borbeni duh i na odbojkaškom terenu vojarne 1. gardijske brigade Tigrovi.

- Fizička spremnost je preduvjet za sve obučne aktivnosti i standard koji Hrvatska vojska želi i teži dostići. Sve kreće iz zdravog i fizički spremnog vojnika, kaže natporučnik Marko Antunović, časnik za kineziologiju Zapovjedništva za potporu.

U napetom finalu kadeti protiv Počasno-zaštitne bojne.

- Već je nekako učestala pojava da kadeti pobjeđuju, tako da mislim da smo bili favoriti, ali do zadnjeg trenutka je bilo napeto, prepričava Andrea Tomašević, kadetkinja.

Jedan od pobjedničkih pehara dodijelila je odbojkašica Karla Klarić.

- Velika mi je čast i zadovoljstvo biti ovdje, drago mi je da se odbojka sve više igra i trenira u Hrvatskoj, pogotovo u Hrvatskoj vojsci, rekla je Karla Klarić, odbojkaška reprezentativka.

Trideseta obljetnica ustroja Hrvatske vojske nije mogla proći bez sportskih natjecanja, njezino obilježavanje nastavlja se i u idućim danima.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!