"Odnos s Bandićem i unutarstrančka prepucavanja štete HDZ-u"

11.02.2020.

10:05

Autor: Studio 4/I.Z.

default error photo
Ankica Mamić govorila je o odnosu HDZ-a s Milanom Bandićem na lokalnoj i nacionalnoj razini.
Drama u zagrebačkoj Gradskoj skupštini oko izmjene GUP-a mogla bi destabilizirati koaliciju HDZ-a i Milana Bandića i na nacionalnoj razini i u Saboru. O tome je u Studiju 4 govorila Ankica Mamić, komunikacijska stručnjakinja i analitičarka.

Ankica Mamić kaže da ovakvim stvarima koje se događaju u zagrebačkoj skupštini gube sve političke stranke podjednako te da građani gube povjerenje u njih.

Dodaje da joj odnos između gradonačelnika i HDZ-a sliči na ljubavničku aferu po načelu "volimo se tajno, a u javnosti se pravimo da se ne dogovaramo".

Mamić je kazala da je koalicija u Zagrebu javna, ali koalicija na nacionalnoj razini zapravo nije koalicija jer na sastancima sudjeluju samo HNS i HSLS.

Mamić nadodaje da odnos HDZ-a i Milana Bandića u Zagrebu postaje kompleksan, a zbog kompleksnosti tog odnosa trpe građani.

Dodaje da HDZ definitivno taktizira i da mu odgovara da se odgodi glasovanje o GUP-u do završetka unutarstranačkih izbora. Ističe da se većina zastupnika HDZ-a u Skupštini ne slaže s donošenjem ovakvog GUP-a.

Mamić smatra da je "tvrda koalicija" Bandića s predsjedničkom kampanjom HDZ-ove kandidatkinje toj kampanji zapravo nanijela veliku štetu.

Mamić dodaje i da HDZ u ovakvom kadrovskom  sastavu u Zagrebu nakon ovih odluka i postupanja oko donošenja GUP-a, gubi šansu za oporavak stranačke popularnosti, što može biti velik problem jer se nalazimo u godini parlamentarnih izbora.

Naglašava da neslužbene informacije govore da bi moglo biti promjena u vrhu zagrebačkog HDZ-a kako bi se sadašnja lica maknula s političke scene te da bi se HDZ-u eventualno podignule šanse na lokalnim izborima.

Mamić smatra da sukob koji se vodi unutar samog HDZ-a uoči unutarstranačkih izbora radi veliku štetu samoj stranci.

- Biranjem predsjednika HDZ-a metodom "jedan član, jedan glas" na neki način tjera kandidate da izađu i da ukazuju na nedostatke drugog kandidata.

Mamić nadalje smatra da je Plenković sigurno podignuo ugled Hrvatske u svijetu i učinio je mnogo utjecajnijom. Smatra i da Miro Kovač nije dobar izbor kao njegov protukandidat.

Cijeli razgovor pogledajte u videosnimci. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!