Odnosi Hrvata i Srba u fokusu politike

08.08.2020.

17:26

Autor: Šime Vičević/T.V./Dnevnik/HRT

-

-

Foto: - / -

Nakon pomirljivih tonova državnog vrha na obljetnici Oluje u Kninu, gdje je bio i potpredsjednik Vlade iz redova SDSS-a a zatim i uobičajenog zaoštravanja retorike srbijanskog predsjednika Aleksandra Vučića, Milorad Pupovac slikovito ističe da su Andrej Plenković i Boris Milošević zamijesili tijesto za pogaču pomirenja.
U tjednu kada smo proslavili 25. obljetnicu operacije Oluja - u prvi su plan ponovno dospjeli odnosi Hrvata i Srba. Nakon što je na svečanosti u Kninu prvi put sudjelovao član Vlade iz redova srpske nacionalne manjine, potpredsjednik Boris Milošević, danas se javnosti obratio predsjednik SDSS-a Milorad Pupovac. Istaknuo je da je prije četiri dana počeo novi proces pomirenja. 

Nakon pomirljivih tonova državnog vrha na obljetnici Oluje u Kninu, gdje je bio i potpredsjednik Vlade iz redova SDSS-a a zatim i uobičajenog zaoštravanja retorike srbijanskog predsjednika Aleksandra Vučića, Milorad Pupovac slikovito ističe da su Andrej Plenković i Boris Milošević zamijesili tijesto za pogaču pomirenja. Pupovac dodaje da njegova zadaća nije produbljivati traume i sukobe, već otklanjati nesporazume i stvarati pretpostavke za dijalog u procesu pomirenja, u kojemu će trebati biti uključeni i predstavnici Srbije. U Vukovaru se, ističe, poklonio žrtvama nekoliko puta.

- A što se Škabrnje tiče, to je moj zavičaj i dugo nosim potrebu da podijelim svoja osjećanja i empatije s rođacima bliskima koji su izgublili u tom činu svoje najbliže, rekao je Pupovac. 

Osvrnuo se na jučerašnju izjavu ministra Grlića Radmana o tome da Srbi u Hrvatskoj ne trebaju mentora sa strane.

- Mi ne trebamo mentore i ne tražimo u Beogradu mentore. Tražimo sugovornike za ovo što radimo. I rekao bih samo ministru, kada drugima drži lekcije, neka se potrudi da u Hrvatskoj građani srpske nacionalnosti koji dolaze na ljetovanje ne doživljavaju ono što su doživjeli ove godine, poručio je.

Upitan vidi li volju između Zagreba i Beograda da se pokrenu pitanja procesuiranja ratnih zločina Pupovac kaže da te volje itekako ima, koliko god proteklih dana izgledalo da je nema. A negativne izjave koje su proteklih dana stizale iz Beograda komentirali su ministri u novoj Vladi Andreja Plenkovića.

- Ta retorika mislim da nije dobra. Ona ne doprinosi niti suživotu, niti toleranciji, niti snošljivosti i u Hrvatskoj i, naravno, na Balkanu. Ovo što se dogodilo i na proslavi Oluje mislim da je bilo dobro. Mi znamo da je Hrvatska stvorena i ponosni smo na pobjednički Domovinski rat, kaže ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković.

- Svi znaju na koji smo način oslobodili naš teritorij. Oluja nije bila samo to, nego i put u mirnu reintegraciju Vukovara i put u deblokadu Bihaća i kad tad će se svi osvjedočiti, svi će morati priznati što je ustvari bilo, poručila je ministrica poljoprivrede Marija Vučković.

U vladajućoj većini također smatraju kako je obljetnica Oluje pokazala da je napravljen nužan iskorak u Hrvatskoj, uz provođenje politike pomirbe i razumijevanja.

- Ja sam, moram priznati, očekivao da će taj naš potez, taj naš korak hrvatske politike pratiti i odgovor sa srpske strane. No, očito nije. Mislim da poruke koje smo dobili iz Srbije ne doprinose tom zajedništvu, rekao je Branko Bačić, predsjednik Kluba zastupnika HDZ-a.

Otvoreno pitanje još neće postati zatvoreno poglavlje, no hrvatska je strana pokazala - najbolju volju.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!