08:53 / 19.09.2019.

Autor: HRT

Odrasli ste biciklist? Evo što biste trebali znati

Arhivska fotografija (foto: Nikola Cutuk/PIXSELL)

Arhivska fotografija (foto: Nikola Cutuk/PIXSELL)

Foto: - / PIXSELL

Udruga Sigurnost u prometu sa partnerima u četvrtak održava besplatnu edukaciju odraslih biciklista za sigurno sudjelovanje u prometu koja ima za cilj smanjenje opsega i posljedica stradavanja biciklista.
Tijekom obilježavanja Eurpskog tjedna mobilnosti u Gradu Zagrebu, Udruga Sigurnost u prometu s partnerima u četvrtak održava besplatnu edukaciju odraslih biciklista za sigurno sudjelovanje u prometu koja ima za cilj smanjenje opsega i posljedica stradavanja biciklista.

Georg-Davor Lisicin, tajnik udruge Sigurnost u prometu je kazao kako
statistike pokazuju da su biciklisti vrlo rizična kategorija sudionika u prometu i stradavaju - lani su poginula 22 biciklista, tijekom posljednjih 10 godina 225, dok je teško ozlijeđeno oko 3000, a oko 7000 lakše.

Dodao je da ti podaci motiviraju za organiziranjem takve edukacije koja se sastoji od 2 dijela - ima teoretski dio gdje se prikazuje crna statistika i upoznavanje s pravilima i zakonskim obvezama kako sigurno sudjelovati u prometu i upoznati ih s postupcima pružanja prve pomoći.

Očekuje oko 20-ak biciklista koji će se sami odazvati, kaže da to zabrinjava jer očito podcjenjuju rizik kada se uključuju u promet, ali i precjenjuju vlastite sposobnosti.

Krešimir Dvorski kaže da je edukacija namijenjena osobama starijima od 18 godina, a nemaju položen vozački ispit i nisu upoznati s prometnim znakovima. Kaže da je 225 poginulih precrna statistika da bi samo sjedili, zbog toga su prije 6 godina odlučili da građane treba osvijestiti i naučiti ih prometnim znakovima.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!