19:36 / 11.09.2020.

Autor: Tatjana Munižaba/ T.V./Dnevnik/HRT

Odredba 6 + 6: 10 milijuna kuna za 38 bivših zastupnika

Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Zakonska odredba koja bivšim državnim dužnosnicima i saborskim zastupnicima omogućuje novčanu naknadu i do godinu dana nakon prestanka obnašanja dužnosti - ponovno je u fokusu medija. Tu mogućnost iskoristilo je 38 donedavnih zastupnika u Hrvatskom saboru.
Zakonska odredba koja bivšim državnim dužnosnicima i saborskim zastupnicima omogućuje novčanu naknadu i do godinu dana nakon prestanka obnašanja dužnosti - ponovno je u fokusu medija. Tu mogućnost iskoristilo je 38 donedavnih zastupnika u Hrvatskom saboru.

Za razliku od donedavnog potpredsjednika Sabora i zamjenika predsjednika HDZ-a koji se zaposlio u privatnoj konzultantskoj tvrtki u vlasništvu sina bivšeg ustavnog suca Vice Vukojevića, drugi HDZ-ovac kojeg je Andrej Plenković na unutarstranačkim izborima porazio još se nije uspio snaći. Pa je Miro Kovač iskoristio pravo na 12 mjeseci što cijele, što polovine zastupničke plaće.

- A to je tako. To je zakonski propis, rekao je premijer Andrej Plenković.

- Jedna vrlo neugodna situacija u kojoj čovjek praktički godinu dana ne može ništa raditi i onda ide na državne jasle što isto nije simpatično, smatra Gordan Jandroković, predsjednik Hrvatskog sabora.

- Čekaju da prođe taj cooling of od 6+6. Nije to samo kod nas. Ima to svugdje, kaže Plenković.

Pa tako i u SDP-u, čiji su čak i najaktivniji zastupnici iz prošlog saziva, poput Gordana Marasa, Željka Jovanovića ili Joška Klisovića, također među 38 onih koji su aktivirali 6+6. 

- Obzirom da se i sam mogu naći u takvoj situaciji, onda sam u blagom sukobu interesa kada to govorim i branim, onda mi je bolje o tome šutjeti,  najpametnije je šutjeti, mišljenja je Arsen Bauk, predsjednik Kluba zastupnika SDP-a.

Zato ne šute zastupnici koji pravo na primanje 15-ak tisuća kuna pola godine i oko 8 tisuća još pola - uopće nemaju. A nemaju jer su prvi put u Saboru.

- S njim se obično koriste oni koji van politike ne znaju što bi sami sa sobom, smatra Dalija Orešković, Klub zastupnika SIP-GLAS-Pametno.

- Meni se osobno čini da je ta, ajmo to tako nazvati, otpremnina, preveliko pravo saborskih zastupnika i mi bi bili skloni da se to smanjuje, poručio je Tomislav Tomašević, Klub zastupnika zeleno-lijeve koalicije.

Ili još bolje - ukine, što je zagovarao Most. A onda im pojedini bivši ministri, a sad bivši zastupnici odluče još godinu dana živjeti o trošku hrvatskih građana.

- Istina, ima tu nekih koji su bili Mostovi zastupnici, ali, evo, oni su odlučili da to koriste. Ja osobno nikada ne bih koristio to pravo, ističe Nikola Grmoja, Klub zastupnika Mosta nezavisnih lista.

Ne koristi ga, za razliku od bivšeg ministra pa zastupnika Lovre Kuščevića, jedan drugi HDZ-ov također bivši ministar, a nakon ostavke zastupnik. Goran Marić postao je savjetnik u upravi Hrvatskih cesta. 

- Ne, nisam znao, ali evo, gledajte, on je ekonomist, razumije se u mnoge teme ima puno životnog iskustva, kaže Plenković.

- HDZ ne zaboravlja svoje kadrove, smatra Miroslav Škoro, Domovinski pokret.

- Svoju zločestu djecu ne ostavlja nezbrinutu, ističe Anka Mrak-Taritaš, Glas. - Znači nije dobro ni 6+6, nije dobro ako netko ne koristi 6+6, šta ćemo sad, pita se premijer.

U svakom slučaju platiti! Bruto iznos godišnje rate za 38 bivših zastupnika - oko 10 milijuna kuna.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!