Pretučeni dječak iz Zadra bolje, trojica napadača u istražnom zatvoru

26.04.2021.

09:45

Autor: Vladimir Šetka/Melita Šare/Dnevnik/HRT/IMS/V.G.

Istražni zatvor za trojicu napadača na dječaka

Istražni zatvor za trojicu napadača na dječaka

Foto: Dino Stanin / PIXSELL

Trojica mladića osumnjičenih za nasilni napad na 14-godišnjeg dječaka u Zadru moraju u istražni zatvor. Dvojica maloljetnika od 15 i 17 godina zbog mogućeg utjecaja na svjedoke, a 19-godišnjak zbog opasnosti od ponavljanja djela. Sutkinji istrage naknadno je doveden još jedan maloljetnik osumnjičen za sudjelovanje, kojemu je određena mjera opreza.

Trojica mladića ovdje iza rešetaka u istražnom zatvoru, 14-godišnji dječak u bolnici. Epilog je to vršnjačkog nasilja na zadarskoj Voštarnici. Slučaj je sablaznio javnost, a snimke iživljavanja dijelile se na društvenim mrežama. Štoviše, jedan od kazneno prijavljenih za nasilje i dječak-žrtva idu skupa u osmi razred.

- Već mjesec dana mi tu djecu ne vidimo, radimo po modelu C. Samim tim nismo mogli primijetiti, niti se u ovakvom načinu rada dalo naslutiti da se nešto događa, rekla je Jagoda Galić, ravnateljica osnovne škole u Zadru.

Njih troje, devetnaestogodišnjak i dva maloljetnika, petnaestogodišnjak i sedmanestogodišnjak, ostaju u istražnom zatvoru. Mjera je to koja se propisuje samo u krajnjoj nuždi.

- Sutkinja istrage za mladež je u odnosu na maloljetnike odredila istražni zatvor po točki 2 zbog opasnosti od utjecaja na svjedoke , i to zbog kaznenog djela teške tjelesne ozljede. Dok je u odnosu na ovu drugu osobu, dakle mlađeg punoljetnika odredila istražni zatvor po točki 3 zbog opasnosti od ponavljanja djela, rekla je Dijana Grancarić, glasnogovornica Županijskog suda u Zadru.

Ozlijeđeni 14-godišnjak dobro se oporavlja na dječjoj kirurgiji.

- Na svu sreću njegovo stanje je puno bolje nego što je bilo. Danas, radimo još završne kontrolne preglede. U početku je bio malo preplašen, a sada je već puno bolje, rekao je Edi Karuc, zamjenik ravnatelja Opće bolnice Zadar.

Vršnjačko nasilje u gradskom središtu kraj frekventnog raskrižja snimljeno i objavljeno na društvenim mrežama - sve nas je potaknulo da se zamislimo.

- Mi imamo sustav koji dozvoljava nasilje. Bilo ono prikriveno, ufino ili ugrubo, ali ako mi imamo svako malo, slučaj koji dospije u medije, mi imamo kontinuitet nasilja, rekla je Polona Bencun Gumzej, psihoterapeutkinja za djecu.

Najstariji nasilnik maltretirao je dječaka još u ožujku, što se vidi i u videozapisima. Drugi napadač, "osmaš", odlikaš, žrtvin kolega iz razreda, dosad nije pokazivao nikakve probleme ponašanju.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!