Održan okrugli stol "Kako povećati mirovine"

26.09.2022.

13:00

Autor: Vijesti/IMS/B.A./HRT

Okrugli stol "Kako povećati mirovine"

Okrugli stol "Kako povećati mirovine"

Foto: Vijesti / HRT

"Kako povećati mirovine" - bila je to tema okruglog stola u organizaciji saborskog zastupnika Mosta Zvonimira Troskota. I dok iz resornog ministarstva tvrde kako se mirovine kontinuirano povećaju te da nema potreba za ukidanjem drugog mirovinskog stupa, neki stručnjaci smatraju da trebamo ići u mirovinsku reformu.

- Ova Vlada je od 2016. do danas povećala mirovine više za 28 posto. Najniže mirovine za 36 posto. Kontinuirano radimo, vodeći brigu o svim kategorijama, da se mirovine povećaju. One su se povećale, to je nesporno. Htjela bih podsjetiti da je najveće usklađivanje 1. 7. sada bilo 6,18 posto, da radimo izuzetni iskorak u mirovinskom sustavu omogućujući da uz osobnu mirovinu ostvarite dio obiteljske. To je izuzetno važno za ukupni mirovinski prihod koji ćete imati od 1. 1. 2023., rekla je ravnateljica Uprave za mirovinski sustav Ministarstva rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike Melita Čičak.


Saborski zastupnik Mosta Zvonimir Troskot rekao je da je sustav u velikim problemima i neodrživ te da je nakon 20 godina sad pravo vrijeme da se napravi evaluacija i da se krene u daljnju reformu.


- Klub Mosta kao takav više zagovara možda investicijski dio, u smislu da se mirovine više usmjeravaju ka investicijama u ETF-ove i fondove kao što to radi Švedska, koja je uspjela povećati mirovine i jedan su od najstabilnijih mirovinskih sustava u svijetu, rekao je Troskot.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!