09:59 / 03.11.2020.

Autor: I.Z./P.F./T.V./HRT

Održan prosvjed ispred KB-a Dubrava

Foto: Ivona Zadro/HRT

Foto: Ivona Zadro/HRT

Foto: - / HRT

Prosvjedovali su i liječnici i drugo medicinsko osoblje te su još jednom pozvali ministra zdravstva Vilija Beroša da preispita svoju odluku o proglašenju KB-a Dubrava COVID-bolnicom.
Točno u podne održan je novi prosvjed liječnika i drugog osoblja ispred KB-a Dubrava. Trajao je 20-ak minuta. To je bio drugi prosvjed dijela zdravstvenih djelatnika u posljednja četiri dana. Nakon završetka prosvjeda počelo je prebacivanje ne-covid pacijenata u druge bolnice.

➡️ KB Dubrava od sutra COVID-bolnica, ostali pacijenti zbrinut će se u drugim bolnicama
➡️ Sve o koronavirusu

Prosvjedovali su i liječnici i drugo medicinsko osoblje te su još jednom pozvali ministra zdravstva Vilija Beroša da preispita svoju odluku o proglašenju KB-a Dubrava COVID-bolnicom.

U ime prosvjednika okupljenim novinarima obratio se Josip Ćurić, pomoćnik ravnatelja za kvalitetu te je pročitao njihov proglas. U pozadini su okupljeni djelatnici uzvikivali: "Ne damo bolnicu, ne damo bolnicu", "Ni naše pacijente".

Sestra Mirela sa spirometrije plućne dijagnostike je rekla da je u bolnici tužno, da ih nitko o ničemu ne izvještava te da ona čeka daljnja uputstva. Njegovateljica Franciska Hunjadi ističe da bolnica nije samo radno mjesto već i njihov drugi dom, ali i drugi dom pacijenata. Medicinska sestra s Kardiologije ističe da je KB Dubrava prošle godine imala najviše transplantiranih srca u RH, a sada su svi ti pacijenti pušteni. Sestra Zvjezdana Anaković sa stomatološke protetike sada radi u covid odjelu i kaže da su uvjeti teški, teško je raditi, a sestre s Rebra dođu, vide, probaju i više se ne pojave. Medicinska sestra Magdalena Majtan koja je pred mirovinom kaže da je bilo vrlo tužno nazivati sve pacijente,onkološke, i reći im da ovdje više ne mogu doći.

- Dajemo sve od sebe ovdje, koristimo najmodernije metode liječenja ove bolesti, sve najmodernije lijekove. Svaki dan se borimo za svakog pacijenta. Dajem podršku kolegama, mi se borimo svaki dan. Ima velik broj bolesnika, pomoć je uvijek dobrodošla, poručio je David Jutrić, specijalist hitne medicine.

- Ovo je težak trenutak za sve nas ovdje. Drago mi je što su naši djelatnici izašli i rekli svoje. Branimo ovu bolnicu ne od neprijatelja, pandemija je tu i to je realnost. Ova ekipa koja radi ovdje je definitivno sposobna odraditi svoj posao pošteno i korektno. Međutim, jedna sestra ne može njegovati više od 20-ak ili 30-ak pacijenata. Imamo visoku kvalitetu, tako smo navikli raditi. Teško nam je ovo vidjeti jer ne možemo nuditi našim pacijentima ono što smo nudili do sada. A još teže mi kao neurokirurgu pada kada moram nazvati svog pacijenta i reći da je otkazana operacija. Razina koju mi nudimo pacijentima je na svjetskoj razini. Puno doktor i sestara su nas napustili zbog nekih stvar koje nisu bile poštene prema njima, jako mi je teško da je više od 50 posto moje generacije ode iz ove bolnice, rekao je neurokirurg Fadi Almahariq.

Ministra Vilija Beroša je zamolio da im da potporu.

- Ova bolnica je izvukla deblji kraj. Neka KB Dubravu doživi prijateljski, želimo bolju organizaciju. Neka malo posluša ne samo politiku nego i nas i da potporu djelatnicima, poručio je.U pozivu na prosvjed istaknuli su kako se pacijenti liječe u neadekvatnim prostorima, bez ispravnih električnih instalacija te doniranim starim respiratorima te da pacijenti iz istočnog dijela grada ostaju bez akutne bolnice.

Stoga su, kažu, zabrinuti jer ni jednim ni drugim pacijentima ne mogu pružiti adekvatnu zdravstvenu skrb. Iz Ministarstva su još prije poručili kako je KB Dubrava srce obrambenog sustava protiv COVID-a, gdje su kapaciteti bili spremni još u prvom valu. No kako je pandemija u ljetnim mjesecima popustila, tako se i bolnica vratila svakodnevnim aktivnostima, a povećanim brojem zaraženih opet je aktivirana kao COVID-centar. No zdravstveni djelatnici ne mire se s tom odlukom.


Zašto se prosvjeduje?

Na prosvjedu je pročitano zašto prosvjeduju:

● Zato što su oboljele od COVID-a učinili bolesnicima drugog reda. Liječe se u neadekvatnim prostorima bez osnovnih higijenskih uvjeta, ponegdje bez dnevnog svjetla i bez ispravnih električnih instalacija. Liječe se i doniranim starim respiratorima, u bolnici bez infektologa na punom radnom vremenu i bez mikrobiološkog laboratorija.

● Zato što su pacijente istočnog dijela grada Zagreba učinili pacijentima drugog reda. Istok grada ostaje bez akutne bolnice koja hitnom službom pokriva populaciju od oko 350.000 stanovnika, koja je prošle godine učinila 800.000 specijalističkih pregleda, 26.000 hospitalizacija, 168.000 obrada kroz dnevne bolnice, 16.500 operacija, 35.000 CT pregleda. U situaciji kad ostale bolnice grada Zagreba nisu u stanju poslati ni 50 djelatnika za pomoć kolegama u Dubravi, kako onda možemo od njih očekivati da dodatno zbrinu i naše pacijente.

● Zato što su djelatnike KB-a Dubrava učinili zdravstvenim djelatnicima drugog reda. Bez obzira na svakodnevne iznimne napore, frustrirani su i demoralizirani jer ni jednim ni drugim pacijentima ne mogu pružiti adekvatnu zdravstvenu skrb.

● Zgrada KB-a Dubrava jedina je zgrada zdravstvenog sustava Grada Zagreba i Zagrebačke županije koja je statički u stanju izdržati i najrazornije potrese. Zato bi KB Dubrava trebala biti tretirana kao jedinstveno mjesto na kojem zdravstvenu skrb u svakom trenutku mogu dobiti sve skupine građana.

● Zbog iznimne važnosti KB-a Dubrava u zdravstvenom sustavu RH pozivamo ministra da još jednom preispita svoju odluku o proglašenju KB-a Dubrava COVID-bolnicom.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!