Održani prosvjedi protiv Zakona o pomorskom dobru

28.01.2023.

Zadnja izmjena 14:47

Autor: Hina/HRT/R.S.

Prosvjed "100 posto naše - more, plaže, obale"

Prosvjed "100 posto naše - more, plaže, obale"

Foto: Srecko Niketic / PIXSELL

Prosvjed "100 posto naše - more, plaže, obale" usmjeren protiv novog prijedloga Zakona o pomorskom dobru i morskim lukama održan je u Puli, Opatiji i Splitu.

Prosvjed u Splitu


U organizaciji Udruge za prirodu, okoliš i održivi razvoj Sunce na splitskim Bačvicama održan je prosvjed protiv Zakona o pomorskom dobru koji prosvjednici smatraju štetnim i pitaju se hoće li Bačvice ostati i dalje njihove.


Prosvjed je održan pod geslom "100 posto naše - more, plaže, obale".


Prosvjednici smatraju da bi u zakonu trebalo preciznije regulirati kako će se plaže davati u koncesiju privatnicima, odnosno kako se na njih planira ograničiti pristup građanima.


Dodaju da ih plaši to što novi zakon propisuje da objekti koji su funkcionalno povezani s plažama mogu zatražiti koncesiju od županije što je jednostavniji proces za dobivanje koncesije od javnog nadmetanja.


Hajdi Biuk iz udruge Sunce istaknula je kako ta udruga već godinama prima pozive zbog preizgrađenosti obale i nasipavanja plaža.


Zagovaraju stoga potrebu za poboljšanjem zakonskog okvira i sprječavanje eksploatacije obale. Kaže da se novim zakonom određena pitanja reguliraju, ali i ostavlja previše prostora tumačenju.


Upozoravaju kako je u početnom tekstu zakona potpuno ignoriran aspekt zaštite okoliša, a nedovoljno su jasna te ostavljaju prostora za velike polemike pravila o gospodarskom korištenju mora i obale kao općeg dobra.


- To je ono što želimo naglasiti ovim okupljanjem. Potrebno je da ovaj zakon precizno regulira tu materiju, da se naglasi i integrira zaštita okoliša u cijeli koncept zakona, a smanji eksploatacija obale, kazala je Biuk.

Prosvjed u Puli


Organizatori prosvjeda u Puli poručuju da je novi zakon štetan i da mu je jedini cilj komercijalizacija najvrjednijeg hrvatskog resursa - obale.


- Glavna svrha i glavna ideja vodilja izrade ovog zakona je gospodarska eksploatacija pomorskog dobra u turističke svrhe, dakle s time se nikako ne možemo složiti, za HRT rekla je Ana Žužić, Inicijativa Za Lungomare.


- Ne vjerujemo našoj Vladi zato što su nas niti prije mjesec dana uvjeravali da neće doći do poskupljenja prilikom uvođenja eura, a do poskupljenja je došlo i tako će doći i do privatizacije pomorskog dobra, kazala je Irena Burba, predsjednica Zelene Istre.

I u Opatiji prosvjed

Prosvjed protiv prijedloga Zakona o pomorskom dobru i morskim lukama, na kojem je, na poziv opatijske Udruge Žmergo, sudjelovalo oko stotinu ljudi, održan je na opatijskom kupalištu Slatini.

Helena Traub iz Žmerga poručila je da ne žele zakon kojim bi se koncesijama ograničio slobodan pristup plažama, da ne žele ograde na plažama i nasipavanje plaža, nego čiste i dostupne plaže i more. Izjavila je da "šačica ljudi" ne može odlučivati o javnom dobru te da je potrebna jasna vizija i dijalog o tome što i kako učiniti s pomorskim dobrom.

Traub je ocijenila kako Prijedlog Zakona o pomorskom dobru i morskim lukama prate proceduralne greške, da nije usklađen s međunarodnim obvezama Hrvatske, pravnom stečevinom EU-a te da nije u skladu s propisima o prostornom planiranju, propisima koji reguliraju koncesiju i javnu nabavu.

Navodeći dijelove Prijedloga Zakona koje smatraju problematičnima, iz Žmerga ističu da će se građanima ograničiti pristup javnim plažama, da turizmu privatnog smještaja prijeti propast jer će se njihovi turisti moći kupati gdje im koncesionari odrede te da će mali poduzetnici i obrtnici koji rade na plažama biti pod izravnim utjecajem bogatog i podobnog koncesionara.

Iz Žmerga naglašavaju da su lokalni prosvjedi, tako i opatijski, najava velikog prosvjeda inicijative Javno je dobro, koji će biti održan 2. veljače na Markovu trgu, kako bi se zakonodavcu poslala poruka: Treba nam novi Zakon o pomorskom dobru koji čuva, a ne rasprodaje našu obalu i more.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!