Diplomatska berba rajnskog rizlinga na Plešivici

15.09.2022.

Zadnja izmjena 20:10

Autor: Jucija Judnić/Dnevnik/IMS/HRT/Hina/J.L.

Diplomatska berba

Diplomatska berba

Foto: Robert Anic / PIXSELL

U Jastrebarskom se održala tradicionalna diplomatska berba grožđa. Domaćin šefovima diplomatskih misija i međunarodnih organizacija akreditiranih u Hrvatskoj i ove je godine bio predsjednik Republike Zoran Milanović. Na berbi se okupilo njih više od 50.

- Ova regija je jedna od dvije hrvatske regije koje su se posebno uzdignule u kvaliteti i prepoznatljivosti u zadnjih trideset godina - to su Istra i Plešivica, kazao je predsjednik Zoran Milanović.
Smatra da je ono što se dogodilo na Plešivici i u obitelji Tomac jako dobar i željeni obrazac za hrvatski turizam. To je manja količina i viša kvaliteta, što samim time opravdana višu cijenu.
- Valja se, dakle, usredotočiti i na kvalitetu i prepoznatljivost jer, koliko god da proizvedemo, jedan pekinški restoran to popije u jedno dopodne, rekao je.

A da zbog vina milijuni putuju svijetom kako bi uživali u degustaciji i potrazi za onim najkvalitetnijim, dobro znaju u Južnoj Americi. 

- Mi u Argentini preferiramo crno vino, malbec je naše nacionalno vino, no nije jedino. Imamo raznovrsnu ponudu dobrih kvalitetnih vina, ali i onih manje kvalitetnih, kaže Hernan Maria Patino Mayer, veleposlanik Argentinske Republike.

Izvanredni i opunomoćeni veleposlanik Savezne Republike Brazil Mauro Luiz Iecker Vieira izrazio je zahvalnost predsjedniku Milanoviću koji je pozvao cijeli diplomatski zbor na ovaj neformalni događaj. 

- Ovdje možemo razgovarati s njim i njegovim bliskim suradnicima, bolje upoznati vina, ali i o drugim temama, rekao je.

Iako je Plešivica, u usporedbi sa svjetskim vinogorjima među najmanjima, jedna je od najpoznatijih i najuspješnijih u našoj zemlji. Često joj tepaju i da je mala regija Šampanj po uzoru na onu Francusku. 

Obitelj, u čijem se vinogradu održala berba vino proizvodi generacijama. Za sebe kažu, ne slijede trendove, nego ih postavljaju. Ističu da e za vrhunsku kvalitetu potrebno mnogo truda. 

- Teška godina, ali za nas vinare je, recimo, najgore prošlo. Najgore je ono kad si ovisan o tome hoće biti mraz, hoće biti tuča. Ali sad pošto smo pobrali sve, mošt je u bačvama, sad je puno lakše. I dolazimo u jedan zimski period koji je za nas puno lakši, kaže Tomislav Tomac, vlasnik vinarije. Naglašava da je Plešivica jedan od najboljih vinogradarskih krajeva u Hrvatskoj.

Kao nagrada za sav trud i rad stigao im je i ekološki certifikat, što je prva ekooznaka za jednu plešivičku vinariju. To znači da ta vinarija proizvodi vino u skladu s najvišim okolišnim standardima, i time je pokazala smjer ostalim proizvođačima u tom vinorodnom kraju.

Slovenski veleposlanik Gašper Dovžan, jedan od sudionika berbe, kaže da je iskustvo u tome stekao kod oca svoje supruge koji ima vlastiti vinograd.

- Uvijek je lijepo ovako se družiti s ljudima. Malo ću raditi, a onda ću kušati vino, rekao je.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!