Održana komemoracija srpskim civilima ubijenim u Gošiću

27.08.2022.

14:53

Autor: Hina/HRT

Ilustracija

Ilustracija

Foto: Slavko Midzor / Pixsell

Vijeće srpske nacionalne manjine Šibensko-kninske županije i općine Kistanje održali su u subotu komemoraciju srpskim civilima ubijenima u selu Gošić u danima nakon Vojno redarstvene operacije Oluja 1995. te pozvali na utvrđivanje istine kao 'puta suživota i pomirenja'.

- Dana 27. kolovoza 1995. oko 16 sati popodne, u ovo lijepo selo ušao je bijeli auto, i ugasio živote Ivke, Grozdane, Kosovke, Marije, Vasilja, Dušana i Save, koji su ostali nakon Oluje u svojim kućama. Ovdje ubijeni, pred svojim kućama, nikome nisu bili prijetnja, nisu imali oružje, nisu pružali otpor, rekao je saborski zastupnik SDSS-a Boris Milošević. 

Dodao je da iako je vođena istraga te je podignuta optužnica, do danas nema osumnjičenih ni optuženih.

- Jako puno ljudi zna što se ovdje dogodilo, jako puno njih zna tko je odgovoran za zločin, ali svi oni su odabrali šutnju i zato danas ne znamo počinitelje zločina, tko je bio u bijelom autu, ustvrdio je Milošević.

- Svi mi ovdje okupljeni osuđujemo i zgražamo se nad zločinima počinjenima 1991. nad hrvatskim narodom, ali nema opravdanja za ubijanje starih i nemoćnih nakon Oluje, dodao je.

- Zločin je zločin bez obzira na nacionalnost žrtve i počinitelja, to je ono što zastupamo i čime se vodimo. Pravda nije dosegnuta, rekao je Milošević.

Pozvao je na dostojanstveno odavanje počasti ubijenima i na bolji društveni i socijalni tretman preživjelih; "da ne tražimo osvetu, da ne gajimo mržnju, da se potrudimo da žrtve dobiju spomen i poštovanje kakvo zaslužuju, da društvo, javnost, država prizna i dostojno obilježi njihovo stradanje, da preživjelima omogućimo ravnopravnost i jednakost, da mogu živjeti ovdje u svom zavičaju, a potomci preživjelih koji se odluče na povratak da se vrate za stalno", poručio je, uz ostalo, Milošević.

Dožupan Šibensko-kninski Ognjen Vukmirović zahvalio je svima koji svake godine dolaze na skup sjećanja ubijenima jer, rekao je "mi se samo možemo sjećati, nikako zaboraviti, i nadati se iskreno da će pravda stići, ona istinska i prava, i ne samo za Gošić, već i za sva ostala mjesta stradanja i za sve one koji su počinili zločin, bez obzira tko je, i s koje strane to napravio".

- Još više i posebno hvala na snazi i volji svima onima koji su se vratili svojoj kući, jer pokazuju da nas kao naroda još ima i da postojimo, kazao je Vukmirović.

Dodao je da se put pomirenja i suživota temelji na istini, i kako iskreno vjeruje da će "ta istina biti javna".

Na komemoraciji koja se održala pored spomenika ubijenim srpskim civilima u centru Gošića sudjelovala je i potpredsjednica Vlade Anja Šimpraga (SDSS) .


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!