Održana konferencija "Sigurnost cestovnog prometa"

21.02.2023.

12:35

Autor: Vibor Vlainić/Dnevnik/HRT/IMS/A.S.

Konferencija "Sigurnost cestovnog prometa"

Konferencija "Sigurnost cestovnog prometa"

Foto: HTV / HRT

O tome kakve nas promjene čekaju na cestama nakon što smo ušli u Šengen i kako naše ceste mogu postati sigurnije, razgovaralo se na konferenciji "Sigurnost cestovnog prometa". 

Bilo je riječi i o strateškim prometnim projektima u Hrvatskoj, a među najvažnijima su dovršetak koridora 5c te Istarskog ipsilona. Na konferenciji koju je organizirao Jutarnji list sudjelovao je i direktor Europskog vijeća za sigurnost prometa, Antonio Avenoso.

- Trend smanjenja broja poginulih se održava. Dakle prošle godine u prometnim nesrećama u Hrvatskoj je poginulo 17 osoba manje nego godinu ranije. Naravno, svaki izgubljeni život je previše, međutim vidimo da sve naše akcije koje provodimo i preventivne i zakonodavne i represivne daju rezultata, rekao je Davor Božinović, potpredsjednik Vlade i ministar unutarnjih poslova. 


Na rezultate bi mogao utjecati i ulazak Hrvatske u Schengen. Psiholozi kažu da je pravo vrijeme za edukaciju sadašnjih i budućih vozača, koji u drugim državama više poštuju propise.


- Zbog činjenice da se nalaziš u stranoj zemlji, da nemaš sad baš pristupnih i dostupnih strategija koje koristiš kod nas, da su kazne značajnije veće, rekao je Josip Lopižić, predsjednik Hrvatskog psihološkog društva. 


Jedna od najvažnijih promjena za vozače ukidanje je naplatnih kućica na autocestama tijekom 2024. 


- Hrvatska ulaže maksimalni napor u ubrzavanju projekta uspostave sustava beskontaktne naplate cestarine, to jest free flow sustava, kazao je Tomislav Mihotić, državni tajnik u Ministarstvu mora, prometa i infrastrukture


Pelješki most nije jedini veliki infrastrukturni projekt. U Slavoniji se radi na koridoru koji ide od granice s Mađarskom do BiH. Dovršavaju se nova dionica Istarskog ipsilona i autocesta Zagreb-Sisak. Dovršetak brze ceste Trogir-Split-Omiš očekuje se do kraja godine.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!