19:42 / 03.09.2018.

Autor: HRT

Održana međunarodna vojna vježba „SAVA STAR 18“

Foto: Hrvoje Jelavic/PIXSELL

Foto: Hrvoje Jelavic/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Zajednička vojna vježba "SAVA STAR 18", šesta po redu, traje od 24. kolovoza do 7. rujna 2018. godine. Uključuje ukupno 156 vojnika – 89 pripadnika Kraljevske kopnene vojske i 67 pripadnika Hrvatske kopnene vojske.
Na vojnom poligonu "Crvena zemlja" kod Knina održana je međunarodna bilateralna vojna vježba "SAVA STAR 18" u kojoj su sudjelovali pripadnici Oružanih snaga Republike Hrvatske i pripadnici Oružanih snaga Ujedinjene Kraljevine Velike Britanije i Sjeverne Irske.

Na vježbi su nazočili potpredsjednik Vlade i ministar obrane Damir Krstičević, zamjenik veleposlanika Ujedinjene Kraljevine Velike Britanije i Irske Peter Clemens, načelnik Glavnog stožera OSRH general zbora Mirko Šundov, zapovjednik Hrvatske kopnene vojske general bojnik Siniša Jurković, posebni savjetnici ministra obrane Božo Kožul i Ivica Ušljebrka te drugi predstavnici MORH-a, OSRH i Ujedinjenog Kraljevstva.

Zajednička vojna vježba hrvatske i britanske vojske "SAVA STAR 18", šesta po redu, traje od 24. kolovoza do 7. rujna 2018. godine. Uključuje ukupno 156 vojnika – 89 pripadnika Kraljevske kopnene vojske i 67 pripadnika Hrvatske kopnene vojske.

Ministar obrane Damir Krstičević tom je prilikom istaknuo kako je u vremenu prepunom sigurnosnih ugroza posebno važna izgradnja savezništva i jačanje partnerstva s drugim državama, a ova je vježba nastavak je višegodišnje suradnje s Oružanim snagama Ujedinjene Kraljevine. Zajedno sudjelujemo u međunarodnim vojnim operacijama gdje pridonosimo globalnoj sigurnosti i miru. Provedbom zajedničkih obučnih aktivnosti razmjenjujemo iskustva, unaprjeđujemo operativne sposobnosti i interoperabilnost naših snaga. Drago mi je vidjeti kako ova dugogodišnja suradnja ima svoj kontinuitet, rezultat i prostor za daljnje proširenje, rekao je ministar Krstičević i najavio da će do kraja godine dvije države sklopiti sporazum o strateškom partnerstvu s ciljem jačanja savezništva.

Načelnik Glavnog stožera OS RH general zbora Mirko Šundov istaknuo je kako je zajedničko uvježbavanje postrojbi dviju država odličan primjer suradnje na području sigurnosti. Vjerujem da naše države, pa tako i naše oružane snage, dijele zajednički interes u stabilnosti Europe i angažmanu NATO-a i tako zajedničkim snagama izravno doprinose očuvanju mira i stabilnosti u svijetu kao i traženju rješenja za sigurnosne izazove. Zajedničko uvježbavanje naših postrojbi zasigurno je jedan od načina ka tome putu i zbog toga sam iznimno zadovoljan jer jačanjem obrambene suradnje dokazujemo da smo snažni strateški partneri, a upravo je Ujedinjena Kraljevina za Republiku Hrvatsku jedan od najznačajnijih europskih saveznika i partnera u području obrane i sigurnosti, poručio je general Šundov te dodao kako su međunarodne vježbe, kao što je "Sava Star", iznimno važne za Oružane snage RH jer se njima jačaju naše sposobnosti unutar NATO-a i postiže se potpuna interoperabilnost s članicama kao što je Ujedinjeno Kraljevstvo.

Zamjenik veleposlanika Ujedinjenog Kraljevstva Peter Clemens nakon održane vježbe naglasio je važnost strateškog partnerstva između dviju zemalja rekavši kako je ta veza jača nego ikad: Strateško partnerstvo između Hrvatske i Ujedinjene Kraljevine je izuzetno snažno. Partneri smo u NATO-u, no vježbe poput ove daju pravi značaj tom partnerstvu. Možemo izmjenjivati vještine, znanje i iskustvo.

Vježbi je nazočio i vojni izlasnik Ujedinjene Kraljevine John Kelly koji je rekao: Učimo jedni od drugih. Od prijatelja iz Hrvatske možemo naučiti mnogo, a usput možemo pokazati kako mi to radimo.

Zapovjednik Gardijsko mehanizirane brigade brigadni general Tihomir Kundid rekao je kako je "Sava Star" tradicionalna vojna vježba koju Hrvatska vojska provodi s Oružanim snagama Ujedinjene Kraljevine, a njezin glavni cilj je prije svega stvoriti interoperabilnost na način da se prilagođavaju taktike, tehnike i procedure kako bi bili kompatibilni u zajedničkom djelovanju u međunarodnom okružju.

Pokazni dio vježbe uključio je borbu prsa u prsa, bliski konflikt i borbu protiv neprijatelja pri čemu su pripadnici dviju vojski demonstrirali svoje napadačke, kao i obrambene sposobnosti u takvoj vrsti borbe.

Prošle godine na vježbi "SAVA STAR" sudjelovale su pričuvne medicinske snage britanskih Oružanih snaga, a ove godine partneri iz Ujedinjene Kraljevine sudjeluju sa svojom 4. Logističkom pukovnijom, dok su s hrvatske strane sudjelovali pripadnici Gardijske mehanizirane brigade.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!