08:26 / 21.07.2020.

Autor: M.Š./HRT

Održana posljednja sjednica Vlade prije novog mandata

-

-

Foto: - / -

Vlada je održala sjednicu u Banskim dvorima.
Vlada je održala sjednicu u Banskim dvorima. Govorili su o zaključcima sa summita u Bruxellesu, gdje postignut dogovor o novom višegodišnjem proračunu i planu za oporavak gospodarstva. Financijski paket vrijedan je malo više od 1800 milijardi eura.

Hrvatskoj je namijenjeno 22 milijarde eura.


- Zahvaljujem svima na radu i predlažem da usvojimo ovo izvješće o radu Vlade, rekao je na početku premijer Plenković, a što su svi prihvatili.

- Posebno zahvaljujem nekolicini kolega koji će sutra prijeći s druge strane Markova trga. Današnji dan je poprilično važan za Hrvatsku. Postigli smo dogovor o Višegodišnjem financijskom okviru te dogovor o instrumentu "Nove generacije". To je velike uspjeh za sve članice Unije.

Plenković je dodao da je COVID-19 uzrokovao velik problem, ali da je EU dobro odgovorila.

- Došli smo do 22 milijarde eura u idućih sedam godina, rezultati su izvrsni, govori premijer o novcu koji će Hrvatska dobiti. 

Dodaje da smo osigurali snažnu polugu za ulaganja, oporavak, za rješavanje svakodnevnih pitanja.

- Budući da nas se često komparira s drugim državama EU-a, Hrvatska je jedina koja je ušla u EU 2013. godine. Ušli smo devet godina kasnije od osam država srednje i istočne Europe uz Cipar i Maltu, ušla je šest godina nakon Rumunjske i Bugarske, to nije mala razlika. To je ogromna razlika. Prvo podvlačenje crte imat ćemo na kraju ove nove Višegodišnje financijske perspektive, negdje 2028. ili 2029. godine.

Plenković dodaje da smo dobili dodatnih 100 milijuna eura za ruralni razvoj, vezano uz krajeve gdje imamo ezgistencijalni problem demografske revitalizacije.

- Ovo je plod našega rada, to je taj novi moderni suverenizam. Kapitalizirati snagu države sa svojim utjecajem i položajem u međunarodnoj zajednici i Europskoj uniji.

Na Vladu danas nisu došli ministrica Blaženka Divjak kojoj se premijer zahvalio na suradnji, a koja je u samoizolaciji te ministar Ivan Malenica za kojeg je poslijepodne objavljeno da je pozitivan na koronavirus.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!