08:47 / 16.07.2020.

Autor: HRT

Održana predzadnja sjednica Vlade

-

-

Foto: - / -

Na sjednici Vlade premijer podsjetio na "HDD - higijena, dezinfekcija, distanca".
U 9 sati počela je predzadnja sjednica Vlade, a održana je u zgradi Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu. Premijer Andrej Plenković najavio je da danas ide po mandat kod predsjednika Republike Zorana Milanovića za sastavljanje nove Vlade. Ministar zdravstva Vili Beroš izvijestio je o stanju i aktinostima vezanima za pandemiju koronavirusa.

Uvodni govor premijera Plenkovića:Danas je dan kada će biti službeno objavljeni rezultati izbora i nakon što DIP to objavi i donese predsjedniku RH, ja ću imati susret s njima i donijeti potpise 76 zastupnika, a sredinom idućeg tjedna bit će i konstituirajuća sjednica Sabora. ujedno ovo je najvjerojatnije naša predzadnja sjednica, rekao je premijer Andrej Plenković u uvodnom govoru.

Naveo je i da je ovo predzadnja sjednica Vlade.

- Zadnju sjednicu imat ćemo još u utorak, da određene odluke koje Vlada do kraja svog mandata treba donijeti, također usvojimo, rekao je Plenković.

Ministar zdravstva Vili Beroš izvijestio je o stanju u vezi epidemije koronavirusa.

- U svijetu je broj oboljelih dosegnuo 13,5 milijuna, a 580.000 je umrlih. Na 143 dan od pojave koronavirusa u Hrvatskoj od 97.724 testiranih 3.953 je pozitivno. Aktivno je 1.204. Na bolničkom liječenju su 132 osobe, a pet je na respiratoru, rekao je Beroš na sjednici Vlade.

Produžen je rok primjene odluke o privremenoj zabrani prelaska preko graničnih prijelaza do 31. srpnja 2020. Uvedena je nužna mjera nošenja medicinskih maski ili maski za lice, kao i mjera za organizaciju okupljanja na kojima je prisutno više od 100 sudionika, gdje se od organizatora traži dostavljanje prethodne obavijesti i čuvanja popisa sudionika, u slučaju da se netko na tom događaju inficira Covidom-19, istaknuo je načelnik Nacionalnog stožera civilne zaštite i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović.

Vlada je donijela odluku o produženju roka trajanja posebnih okolnosti do 18. listopada 2020., i to vezano za ovrhu nad novčanim sredstvima, rekao je ministar financija Zdravko Marić.

- Ovi propisi su doneseni kao mjera Vlade s ciljem olakašanja položaja fizičkih osoba kojima dio primanja odlazi na ovrhe kako bi lakše prebrodili ovo razdoblje koje utječe na njihovu situaciju, kako bi se smanjila  šteta u gospodarskom poslovanju nastala pojavom Covida-19, rekao je Marić.

Vlada je izmijenila odluku o izradi digitalne platforme i uspostavu interoperabilnosti u svrhu praćenja i suzbijanja zaraznih bolesti te je u nadležna tijela za njezinu izradu i uporabu uključila i Ministarstvo zdravstva, a platformu će izraditi APIS s kojim će se potpisati ugovor.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!