Održana primopredaja vatrogasne opreme vrijedne 800.000 eura

07.08.2023.

Zadnja izmjena 19:48

Autor: Hina/HRT/A.S.

Predstavnicima vatrogasnih zajednica županija je uručena osobna i skupna zaštitna vatrogasna oprema, nabavljena iz sredstava naknade općekorisnih funkcija šuma, u vrijednosti oko 800.000 eura.

Osim uručene opreme, u tijeku je nabava zaštitnih rukavica, ukupne procijenjene vrijednosti od 62.000 eura.

- Čast mi je biti dionikom ovog višegodišnjeg sporazuma kojim smo opremili hrvatsko vatrogastvo vatrogasnim vozilima i vatrogasnom opremom, rekla je ministrica poljoprivrede Marija Vučković na svečanoj primopredaji u Državnoj vatrogasnoj školi.

Dodala je da se kroz naknadu za općekorisne funkcije šuma financiraju potrebe hrvatskog vatrogastva gdje je promijenjen zakonodavni okvir i posebni propisi kojima je udio naknade za financiranje potreba vatrogastva povećan s 5 na 20 posto, a korištenje sredstava se s priobalnih županija proširilo na cijelu Hrvatsku.

Ustvrdila je da će se nastaviti ova suradnja, sufinanciranjem vatrogasne djelatnosti koja je povezana s ulogom koju Ministarstvo poljoprivrede ima u ruralnom prostoru, a to je očuvanje hrvatskih prirodnih resursa.

Galerija
Održana primopredaja vatrogasne opreme vrijedne 800.000 eura, Foto: Sanjin Strukic /PIXSELL
Održana primopredaja vatrogasne opreme vrijedne 800.000 eura, Foto: Sanjin Strukic /PIXSELLOdržana primopredaja vatrogasne opreme vrijedne 800.000 eura, Foto: Sanjin Strukic /PIXSELLOdržana primopredaja vatrogasne opreme vrijedne 800.000 eura, Foto: Sanjin Strukic /PIXSELLOdržana primopredaja vatrogasne opreme vrijedne 800.000 eura, Foto: Sanjin Strukic /PIXSELLOdržana primopredaja vatrogasne opreme vrijedne 800.000 eura, Foto: Sanjin Strukic /PIXSELL

Plan nabaviti 76 vatrogasnih vozila

Sukladno odobrenom programu opremanja i osposobljavanja vatrogasnih zajednica za razdoblje 2020.-2023. godine plan je nabaviti 76 vatrogasnih vozila za gašenje šumskih požara u iznosu od gotovo 17 milijuna eura, te nešto više od 530.000 eura za osposobljavanje vozača u sustavu vatrogastva.

Ministarstvo poljoprivrede od 2018. svake godine izdvaja prema Hrvatskoj vatrogasnoj zajednici 20 posto prikupljenih sredstava naknade za korištenje općekorisnih funkcija šuma.

Sukladno posebnim sporazumima o financiranju vatrogasne djelatnosti za aktivnosti opremanja i aktivnosti osposobljavanja vatrogasnih zajednica, potpisanih između HVZ-a i Ministarstva, financira se nabavka osobne i skupne zaštitne opreme, osposobljavanje vatrogasaca (vozači C-kategorije) te nabavka vatrogasnih vozila za gašenje šumskih požara.

Glavni vatrogasni zapovjednik Slavko Tucaković pozvao je nazočne na pljesak podrške svim vatrogascima koji su trenutno ne terenu na najugroženijim mjestima u borbi od poplave.

Također je poslao riječi podrške slovenskim kolegama napomenuvši da je HVZ u prvim trenucima nepogode kontaktirala zapovjednika i predsjednika Gasilske zveze Slovenije te ponudila pomoć.

Dodao je da hrvatski vatrogasci surađuju sa slovenskim kolegama na pograničnim područjima te da i nadalje hrvatski vatrogasci stoje na raspolaganju.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!