21:51 / 22.11.2020.

Autor: M.Š./HRT

Održana sjednica VNS-a, objavljeni zaključci

Foto: Ured predsjednika RH / Dario Andrišek

Foto: Ured predsjednika RH / Dario Andrišek

Foto: - / -

Premijer Andrej Plenković u izjavi novinarima izrazio je zadovoljstvo održanim sastankom i zaključcima koji su doneseni.
U Banskim dvorima ponedjeljak poslijepodne održana je sjednica Vijeća za nacionalnu sigurnost. Premijer Andrej Plenković u izjavi novinarima izrazio je zadovoljstvo održanim sastankom i zaključcima koji su doneseni.

➡️ Postignut konačni dogovor: Sjednica VNS-a u Vladi u ponedjeljak
➡️ Milanović o pozivu Plenkoviću: Šteta, opet sitno petljanje 
➡️ Plenković: Teško se s Milanovićem dogovarati preko medija  

Premijer Andrej Plenković ispred stranačke središnjice, a uoči sjednice Predsjedništva i Nacionalnog vijeća HDZ-a, novinarima je dao izjavu u kojoj je govorio o zaključcima sjednice Vijeća za nacionalnu sigurnost koju je održao s predsjednikom Zoranom Milanovićem i suradnicima u Banskim dvorima.

Usvojene su smjernice rada sigurnosno-obavještajnih agencija, dana je i suglasnost za suradnju i s pojedinim službama drugih zemalja.

Raspravljena je situacija vezano uz radikalizaciju, osuđen je napad na Banske dvore 12. listopada.

- Konsenzusom smo zaključili da je riječ o djelu s obilježjima terorizma, usuglašene su mjere koje se trebaju poduzeti za smanjivanje radikalizacije.

Razgovaralo se i o položaju Hrvata u BiH kao i situaciji s pandemijom.

- Konstatirali smo suglasje oko položaja Hrvata u BiH, osobito zajedničkih napora oko jačanja prava te osobito i biranja predstavnika Hrvata u predstavnička tijela. Tu je i zalaganje za prava Hrvata u Srbiji i Crnoj Gori. Čuli smo i pregled stanja u borbi s koronavirusom od strane ministra Davora Božinovića i na kraju kratko raspravili situaciju u pravosuđu, rekao je novinarima premijer Andrej Plenković.

Na pitanje jesu li izgladili međusobne razmirice, a kojima smo gotovo svakodnevno svjedočili posljednjih tjedana, Plenković kaže da je na sastanku bila rasprava 12 ili 13 ljudi te da se raspravljalo samo o točkama dnevnoga reda.

Što se tiče oko ovlasti Stožera i Milanovićevih ranijih izjava da bi dio toga trebao proći saborsku proceduru, premijer dodaje da je ta tema apsolvirana i da su i to konstatirali.

Aktivacija članka 17. Ustava također nije bila tema sastanka, ističe Plenković.

Što se tiče napada 12. listopada, Plenković kaže da se predsjednik složio da je taj napad imao elemente terorizma, iako to ranije tako baš i nije govorio.

- Zato sam to naglasio, to je isto dobro.

Na pitanje je li mu bilo ugodno s Milanoviće razgovarati, kaže da je bio "sjajan sastanak", ali da se nisu rukovali.

- Tu smo mi konzistentni, dodaje.

Na pitanje da li ovakav zaključak sjednice VNS-a znači da nije bilo razmirica s predsjednikom Milanovićem, Plenković kaže da se raspravljalo, ali i da to nije format sastanka na kojem postoje svađe.

- Unaprijed je bio dogovoren dnevni red, prolazili smo točku po točku kako bi našli zajednički nazivnik.

Na pitanje hoće li se uskoro opet vidjeti, primjerice po pitanju imenovanja veleposlanika, premijer ističe "da će biti prigode za daljnje razgovore o toj temi, ali da to nije urgentno pitanje".

Priopćenje o zaključcima sjednice VNS-a


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!