07:43 / 14.04.2019.

Autor: M.Š./HRT

Održana službena komemoracija u Jasenovcu

Foto: Marko Lukunic/PIXSELL

Foto: Marko Lukunic/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

U Jasenovcu se održava službena komemoracija za žrtve koncentracijskog logora.
U Jasenovcu je održana službena komemoracija za žrtve koncentracijskog logora.

- Predsjednica odala počast žrtvama Jasenovca
- MVEP odbacuje Krausove tvrdnje vezano uz Jasenovac
- Obilježavanje dana proboja logoraša

Predsjednik Vlade Andrej Plenković i predsjednik Sabora Gordan Jandroković sudjelovali su na komemoraciji u znak sjećanja na žrtve logora Jasenovac, kao i preživjele zatočenice i zatočenike logora, u spomen-području Jasenovac.

Jandroković je odbacio tvrdnje da se Vlada više bavila komemoracijom u Bleiburgu nego u Jasenovcu, istaknuvši da ova vlada čini velike napore kako bi se umanjile društvene napetosti i komemorirali žrtvu, a posebno veliki napor oko toga uložen je i ove godine.

- Moja je poruka da pokušamo shvatiti jedni druge, da uvažavamo bol i patnju svih onih koji imaju svoje gubitke, posebno onih koji su ubijani na različitim stratištima, pa tako i ovdje u Jasenovcu, to je moj apel - da bolje razumijemo jedni druge - rekao je Jandroković.

Naglasio je da se hrvatski državni vrh u Jasenovac danas došao pokloniti žrtvi ljudi koji su nevini ubijeni zbog svoje vjere, nacije, političkog uvjerenja.

- To je bio zločin ustaškog režima koji treba jasno osuditi, poslati poruku posebno mlađim naraštajima da sloboda, demokracija i mir nisu dani sami po sebi, da zlo postoji oko nas i da se protiv njega moramo boriti - poručio je Jandroković i dodao da bi volio da nema podjela i da je više uključivosti i razumijevanja u društvu.

Premijer Andrej Plenković također je komentirao komemoraciju u Jasenovcu te činjenicu da je bilo više komemoracija.

- Skoro 75 godina nakon tih događaja moramo raditi na uključivosti u društvu, smanjenju podjela, toleranciji, dijalogu, njegovanju kulture sjećanja, na obrazovanju mladih o važnim trenucima hrvatske povijesti, osobito Drugog svjetskog rata. Jedna kolona, kao što sam to već rekao, bila bi zdrava i dobra odluka za hrvatsko društvo te za emancipaciju ovih tema u modernoj Hrvatskoj.

- Mislim da je važno da oko ovakvih tema imamo nacionalni konsenzus da se obilježavanje i davanje počasti žrtvama svih totalitarnih režima, konkretno ovdje u Jasenovcu provodi zajednički i da u fokusu budu žrtve i da svi zajedno osvijestimo da je to nešto što nije samo dio povijesti, nego moramo posebno obratiti pažnju i danas da se povijest ne ponovi - poručila je  ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak u Jasenovcu.

Vezano za slabu posjećenost srednjoškolaca spomen-području Jasenovac, stava je da je potrebno uvesti puno jasniju edukaciju vezano uz 20. stoljeće i u tom smislu je, kaže, u novim kurikulumima bitno unaprijeđen i kurikulum koji se odnosi na Drugi svjetski rat.

Uz predsjednika Vlade bili su potpredsjednik Vlade i ministar graditeljstva i prostornoga uređenja Predrag Štromar, ministar unutarnjih poslova Davor Božinović, ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković, ministar državne imovine Goran Marić, ministar uprave Lovro Kuščević, ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved, ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak te ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!