18:40 / 07.12.2018.

Autor: HRT

Održana svečana premijera HRT-ovog filma "Heroji se ne zaboravljaju"

-

-

Foto: - / -

Pogođen dvama torpedima, brod se naglo počeo prevrtati, a samo je odlučnost i žrtva časničkog namjesnika Petra Tomicha spriječila eksploziju kotlova i mnoge živote.
Među prvim žrtvama iznenadnog japanskog napada na Pearl Harbor, kojim je počeo Drugi svjetski rat na Pacifiku, bio je američki bojni brod Utah. Samo zahvaljujući hrabrosti i požrtvovnosti našega iseljenika Petra Tomicha izbjegnute su mnogo veće žrtve. Film o njegovu životu predstavljen je u Ministarstvu obrane u Zagrebu.
Antiratni film Nenada Bacha u produkciji HRT-a
Premijera filma nastalog u HRT-ovoj vlastitoj produkciji održana je upravo na 77. godišnjicu japanskog napada na Pearl Harbor.

Pogođen dvama torpedima, brod se naglo počeo prevrtati, a samo je odlučnost i žrtva časničkog namjesnika Petra Tomicha spriječila eksploziju kotlova i mnoge živote.

Vidio sam olupinu "Utaha" kad sam raspoređen na Pacifik, ali tada nisam znao cijelu priču. Poslije sam saznao da je Tomichevo tijelo tada još bilo u njoj. Mislim da je svojom hrabrošću  zaslužio ovo veliko priznanje, izjavio je Robert Lunney, umirovljeni američki kontraadmiral.

Petar Tomich služio je u američkoj vojsci u Prvom svjetskom ratu, a odmah nakon toga prijavio se u mornaricu. Živio je uzbudljiv život, a takva je bila i potraga za njegovim potomcima, kojima je medalja uručena nakon gotovo šest i pol desetljeća potrage. Umirovljeni američki kontraadmiral pronašao ih je u Prologu.

Sad je vrijeme da film ode u svijet i da se naša priča čuje, to su naši povijesni oslonci koji trebaju niti ispričani, smatra Nenad Bach, scenarist filma i autor glazbe.

Film je sniman na Havajima, u Los Angelesu, Washingtonu i New Yorku. Priča je vrlo zanimljiva sama po sebi - čovjek je poznat u Americi, a u nas gotovo nepoznat.

Medalja časti dodijeljena je obitelji Petra Tomicha na palubi najvećeg nosača zrakoplova američke ratne mornarice Enterprise 2006. pred Splitom.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!