15:26 / 13.10.2021.

Autor: Dnevnik u podne/Ivana Perić/IMS/I.B./HRT

Održana vježba u slučaju onečišćenja mora

Vježba

Vježba

Foto: HTV / HRT

Dežurne službe imale su pune ruke posla u riječkom akvatoriju i na obali Kantride. Dogodila se nesreća i iznenadno onečišćenje mora, ali bila je to, srećom, samo vježba. Što se dogodi tijekom onečišćenja, što učiniti i jesu li službe spremne za brzu reakciju, javila je za Dnevnik u podne novinarka HTV-a Ivana Perić.

- Službe su itekako spremne. Naime, došlo je do nesreće na moru i na samoj obali ispred stadiona na Kantridi. Dvije brodice su se sudarile dok se prevozilo gorivo za kruzer koji je bio usidren u Opatiji. Brzo se reagiralo. U cijeloj vježbi sudjelovalo je 50-tak ljudi i 4 brodice. Svi su bili koordinirani od strane Županijskog operativnog centra. Itekako su spremni i brzo reagirali. Ako se reagira unutar sat vremena troškovi sanacije ovakvog onečišćenja mogu biti manji za čak 80 posto, istaknula je.

- Prvo je cilj da vidimo kako nam funkcionira sustav, drugo - kolika je spremnost, provjeriti sustav veza, al isto tako da se na vrijeme odreagira, rekao je ravnatelj Operativnog centra Primorsko-goranske županije Darko Glažar.

- Ovo je vježba koja se održava svake godine. Iako možemo reći da smo imali predvježbu u slučaju onečišćenja u Bakru, ali svejedno provjeravamo spremnost ljudi, istaknula je zamjenica primorsko-goranskog župana Marina Medarić.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!