Prihvaćena izvješća SOA-e i VSOA-e, odbor napustila tri zastupnika

15.03.2023.

Zadnja izmjena 18:11

Autor: Vijesti/IMS/HRT

Daniel Markić i Ivica Kinder

Daniel Markić i Ivica Kinder

Foto: Patrik Macek / PIXSELL

Održana je zatvorena sjednica Odbora za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost Hrvatskoga sabora. Tri zastupnika - napustila su sjednicu odbora. Razlog - Ivica Kinder koji je zbog financijskih malverzacija u VSOA-i dao ostavku. Zastupnici smatraju zbog toga ne može podnositi izvješće i traže hitni odabir novog šefa te agencije. Potegnuto je i pitanje suradnje predsjednika i premijera. 

Markić: Regionalna nestabilnost ozbiljno utječe na Hrvatsku


 Šef SOA-e Daniel Markić nakon sjednice je odgovarajući na novinarska pitanja o uhićenju župana Dekanića kazao kako to vjerojatno znači da institucije rade bez pritiska. Nabrojao je najveće sigurnosne ugroze u Hrvatskoj.

- Imamo smjernice rada koje su dosta precizne i u kojima su navedene sve prijetnje na kojima SOA mora raditi. Od terorizma, ekstremizma do organiziranog kriminala. Kad sagledavate za Hrvatsku izravno, osim unutarnjih pitanja, tu su pitanja regionalne nestabilnosti koja utječe ozbiljno na Hrvatsku, s obzirom da je ona sama ispunjavala sve svoje strateške ciljeve. To je područje na koje smo dosta koncentrirani, naglasio je Daniel Markić.

'Razvoj situacije u Ukrajini nepredvidiv, važna suradnja'


Ravnatelj Sigurnosno-obavještajne agencije ocijenio je da se ne može predvidjeti daljnji razvoj situacije u Ukrajini nakon brutalne ruske agresije, naglasivši važnost daljnje suradnje i "jedinstva Zapada".


U izjavi novinarima nakon što je izvješće o radu SOA-e u prošloj godini dobilo "zeleno svjetlo" nadležnog Odbora za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost, Markić je istaknuo je kako je jedna od tema izvješća i "brutalna agresija na Ukrajinu" te sve izravne i neizravne posljedice koje je ona imala na Hrvatsku.


Riječ je, dodao je, o najvećem konvencionalnom ratu na području Europe od Drugog svjetskog rata. "Iako obje strane, Zapad i Rusija, ne žele izravni sukob, i nadamo se da i neće, razvoj situacije je možda i nepredvidiv, ocijenio je.


Službe unutar EU i NATO-a, kazao je, dijele sve podatke i komuniciraju o sukobu. Najbitnija je hrabrost ukrajinskih vojnika, ali i "jedinstvo Zapada", na čemu se mora i dalje raditi, naglasio je.


Na pitanje je li SOA detektirala neku vrstu ruskog utjecaja na kršenje sankcija koje su uvedene Rusiji, Markić je odgovorio "s obzirom na reakciju Vlade i na sankcije EU, možete pretpostaviti da da".


Oprez zbog porasta ekstremizma i govora mržnje


Ustvrdio je kako je došlo do porasta ekstremizma, posebno nakon razdoblja pandemije covida, ne samo u Hrvatskoj.


- Tu moramo biti kao država iznimno oprezni. Govor mržnje se širi, posebice na internetu, i uvijek je teško razlučiti gdje je granica između govora mržnje i onoga što je netko spreman napraviti u stvarnom životu, rekao je dodavši kako će se u tom smislu morati unaprijediti zakonodavni okvir.

'Nema političkog pritiska na mene'


Markić na više pitanja novinara nije odgovorio niti ih je komentirao, poput slanja vojne pomoći Ukrajini, situacije u Vojnoj-sigurnosno obavještajnoj agenciji te političke situacije u Hrvatskoj, odnosno odnosu predsjednika države i predsjednika Vlade, istaknuvši kako je njegova primarna zadaća da služba bude funkcionalna i ispunjava svoju zadaću.


- Ja kao ravnatelj činim sve da to bude tako, zajedno prvenstveno s predsjednikom Vlade, jer njegov raspon zadaća i ovlasti je puno veći, ali i zajedno s predsjednikom Republike, nastojimo ispuniti našu zadaću, istaknuo je.


Ustvrdio je kako nema političkog pritiska na SOA-u s Pantovčaka i iz Banskih dvora, niti trpi njezina funkcionalnost zbog političke situacije u zemlji.

Novinari su ga pitali o slučaju četiri para koji su uhićeni u Zambiji, a Markić je naveo da je SOA u slučaj bila uključena na početku procesa na određenim sastancima, međutim nije bilo potrebe za njezino veće uključivanje budući da se radi o pravosudnom slučaju.


Stoga nije htio govoriti ni o kakvim detaljima i eventualnim saznanjima kako ne bi slučajno utjecao na slučaj.

Vidović i Sačić napustili sjednicu Odbora zbog Kindera


Nakon što je ravnatelj VSOA-e u ostavci Ivica Kinder krenuo s predstavljanjem izvješća o radu za 2022., sjednicu saborskog Odbora napustili su Franko Vidović (Socijaldemokrati) i Željko Sačić (Hrvatski suverenisti) jer nedopustivim smatraju da izvješće podnosi osoba pod sumnjom za kazneno djelo.


Franko Vidović kazao je da je problematično to što je Kinder šest mjeseci nakon ostavke na Odboru za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost te predstavlja Izvješće.


- To je neozbiljno, i to ne s njegove nego sa strane onoga tko ga bira. Predsjednik Republike je u nedavnom otvorenom pismu premijeru, a i više puta ranije zazivao imenovanje novog čelnika Vojno sigurnosno-obavještajne agencije (VSOA), dok premijer to praktički opstruira. Rezultat je da se ugrožava rad VSOA-e, kao i sigurnost Oružanih snaga RH, ali i rad kompletne obavještajne zajednice, s obzirom na nered koji trenutačno vlada u toj službi, ocijenio je.


Nedopustivo je, dodaje, da vojna služba praktički bude bez čelnika, kao i sve što se događalo u toj službi. Pozivam premijera da stavi ego u drugi plan, da izvoli staviti državne interese ispred svega, sjedne s Predsjednikom i da napokon dogovore ime novog čovjeka koji bi trebao voditi VSOA-u, apelirao je.

 - Sjednicu sam napustio i prije nego što je Kinder počeo s izlaganjem jer nije umjesno da se u ovaj visoki dom šalje čovjeka koji je bivši, on nije taj koji može podnositi izvješće. Situacija je neozbiljna, neodrživa i ugrožavajuća za cijeli sustav, poručio je Vidović, inače predsjednik saborskog Odbora za obranu, zatraživši od premijera da predloži kandidata za čelnika VSOA-e.

- Nedopustivo je da slušamo Izvješće o radu Službe koje nam podnosi čelnik koji je osumnjičen za najteža koruptivna kaznena djela, gdje su vezana još 13-orica pripadnika Službe. Blasfemično je da na Odboru raspravljamo o izvješću koje prezentira osumnjičenik za najteža koruptivna kaznena djela, istaknuo je Željko Sačić, dodavši da to dovodi u vezu s nefunkcioniranjem naše izvršne vlasti.


'Za to su odgovorni Milanović i Plenković'


Kinder se našao u nezavidnoj poziciji i prema njemu se nehumano postupa jer predsjednik Vlade, MORH i predsjednik države ne mogu funkcionirati što nam ugrožava nacionalnu i vojnu sigurnost, upozorio je. Za to su odgovorni Milanović i Plenković jer je čitav splet njihovih privatnih netrpeljivosti, osobnih sukoba i svađa doveo do toga, ocijenio je Sačić.


Izvješća koje je Kinder podnosio nazvao je 'smećem' jer, kaže, što ću čitati kada ima 13 agenata koji su krali dnevnice, naglasivši da to uopće nije smjelo doći u Sabor. Ne želim slušati izvješća od potencijalnih kriminalaca, izjavio je Sačić.


Sjednicu je napustila i Karolina Vidović Krišto (Odlučnost i pravednost). Ivica Kinder ostavku je podnio početkom listopada prošle godine zbog financijskih malverzacija u VSOA-i i pronevjere dva milijuna kuna u inozemnim misijama, a pod izvidima je bio i sam ravnatelj VSOA-e zbog sumnje u zataškavanje.

'Nesuradnja predsjednika i premijera ugrožava nacionalnu sigurnost' 


Predsjednik Odbora za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost Siniša Hajdaš Dončić (SDP) izvijestio je da je HDZ-ova većina prihvatila izvješće VSOA-e unatoč financijskoj aferi te ocijenio da nacionalnu sigurnost ugrožava to što predsjednik i premijer ne surađuju.


- Moj je prijedlog bio da se ne prihvati izvješće o radu VSOA-e zbog računovodstveno-financijskih makinacija, ali nije prihvaćen. Prihvaćen je HDZ-ov zaključak da se prihvati izvješće VSOA-e i pozove predsjednika Milanovića da prihvati prijedlog ministra Banožića o novom imenovanju šefa VSOA-e, izvijestio je Hajdaš Dončić nakon sjednice.


Ocijenio je kako nacionalnu sigurnost ugrožava činjenica da predsjednik i premijer ne surađuju. Podsjetio je kako je u pokušaju rješavanja problema zbog lošeg odnosa između predsjednika Republike i premijera Milanović napravio prvi korak i u pismu pozvao Plenkovića da riješe situaciju.


- Deseci imenovanja čekaju, ne samo u obavještajnom sustavu, imamo šizofrenu situaciju i njih dvojica je trebaju riješiti. Nalazimo se u turbulentnim vremenima, nije riječ samo o ruskoj agresiji na Ukrajinu nego i o ekonomskoj krizi i pokušaju različitih multinacionalnih korporacija koje love u mutnom. Mislim da bi premijer trebao prihvatiti poziv predsjednika i sjesti u interesu nacionalne i ekonomske sigurnosti, donijeti odluke konsenzusom i pustiti sustav da normalno funkcionira, rekao je Hajdaš Dončić.

Banožić za sve okrivljuje Milanovića


Izvješće Agencije vidio je i ministar obrane Mario Banožić te kaže još jednom - prijedlog za novog kandidata postoji, ali na čekanju je, on pak za sve okrivljuje predsjednika.

- Ravnatelj Kinder ima sad još uvijek puno pravo voditi Agenciju, s obzirom da nećemo ga sigurno smjeniti do trenutka dok nemamo ravnatelja. Prijedlog ravnatelja imamo, Milanović ga ne želi prihvatiti. Očito da svjesno dovodi u blokadu rad vojno sigurnosne agencije, kaže.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!