13:58 / 05.05.2019.

Autor: M.Š./Hina

Održani manjinski izbori

-

-

Foto: - / -

Nešto manje od 10 posto birača izašlo je do nedjelje poslijepodne na 'manjinske izbore' na kojima više od 250 tisuća pripadnika manjina bira manjinska vijeća i manjinske predstavnike.
U 19 sati zatvoreno je oko 850 biračkih mjesta na kojima je više od 250 tisuća pripadnika manjina po peti put biralo manjinska vijeća i manjinske predstavnike, odaziv je bio slab, do nedjelje poslijepodne glasovalo je manje od 10 posto birača, a po informacijama Državnog izbornog povjerenstva (DIP) izbori su prošli bez dojava o nepravilnostima.Izborni rezultati objavljivat će se poslije 20 sati na mrežnim stranicama općina, gradova i županija u kojima su izbori provedeni.

DIP će, pak, u ponedjeljak na svojim mrežnim stranicama objaviti izborne rezultate u jedinicama gdje neće biti ponavljanja izbora, odnosno drugog kruga glasovanja te informacija o tome gdje će se izbori ponoviti.

Pripadnici manjina birali su 352 manjinska vijeća i 109 predstavnika, vijeća su birali u 19 županija, Gradu Zagrebu, 68 gradova i 108 općina, predstavnike u 19 županija, Zagrebu, 34 grada i jednoj općini.

Članove vijeća biralo je 14 manjina, predstavnike njih 20, kandidata je bilo gotovo 6. 700.

Manjinska vijeća biraju se u gradovima i općinama u kojima pripadnici neke manjine imaju najmanje 1, 5 posto u ukupnom stanovništvu, odnosno tamo gdje ta manjina broji više od 200 pripadnika. Na razini županije ta je granica 500 pripadnika.

Županijska manjinska vijeća imaju 25 članova, gradska 15, općinska deset.

U jedinicama gdje nema dovoljno pripadnika neke manjine da bi se formirala vijeća, ali ih ima najmanje sto, biraju se manjinski predstavnici.

Prvi manjinski izbori održani su 2003., dakle prije 16 godina, nedjeljni, peti po redu, provedeni su po novom, nedavno donesenom, Zakonu o izboru vijeća i predstavnika nacionalnih manjina.

Slaven Hojski, glasnogovornik DIP-a rekao je u Dnevniku da je izlaznost na izborima za članove vijeća nacionalnih manjina i manjinske predstavnike u općinama do 16.30 bila nešto manje nego 2015., no očekuje da cjelokupna izlaznost bude kao 2015., oko 13%.

- Tijekom cijelog dana nije bilo nikakvih nepravilnosti na biračkim mjestima, rekao je.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!