09:13 / 16.03.2019.

Autor: M.Š./HRT

Održani prosvjedi #Spasime

Foto: Jelena Lazarević/HRT

Foto: Jelena Lazarević/HRT

Foto: - / HRT

Čitanjem imena žrtava nasilja na zagrebačkom Trgu kralja Tomislava pet do 12 počeo je središnji prosvjed #Spasime, kojemu je cilj iskazati solidarnost sa žrtvama nasilja u obitelji te od države zatražiti da ih adekvatno zaštiti.
Čitanjem imena žrtava nasilja na zagrebačkom Trgu kralja Tomislava pet do 12 počeo je središnji prosvjed #Spasime, kojemu je cilj iskazati solidarnost sa žrtvama nasilja u obitelji te od države zatražiti da ih adekvatno zaštiti. Prosvjed, koji je trajao oko 60 minuta, došli su podržati i neki političari. Prosvjedi su održani i u Splitu, Šibeniku te Dubrovniku.

Na Trgu kralja Tomislava okupilo se više stotina prosvjednika, od kojih mnogi nose transparente s natpisima "Ljubav ne boli", "Nasilje nije obiteljska stvar", "Nemojmo popuštati", "Svi smo odgovorni", "Zločin, a ne prekšaj", "Nulta stopa tolerancije", "I ja sam žrtva nasilja", "Žrtva nikad nije kriva", "Hrabri ljudi", "Djela, a ne riječ". 

Prosvjed je organiziran nakon što je početkom ožujka glumica i scenaristica Jelena Veljača na Facebooku otvorila grupu nazvanu #Spasime, koja je do sada okupila više od 48.000 ljudi.


Veljača je putem društvene mreže pozvala građane na prosvjed za sve one koji nisu spašeni od nasilja u obitelji, a prosvjed i grupa potaknuti su zločinom na Pagu, gdje je otac s balkona bacio svoje četvero djece.

Jedan od zahtjeva prosvjednika jest da se nasilje u obitelji vodi kao kazneno djelo, a ne prekršaj.

Osim u Zagrebu, prosvjed se istodobno održao i u drugim gradovima. 


Plenković na prosvjedu

- Pozdravljam ovaj prosvjed i ovu građansku inicijativu. Prosvjed je imao veliku potporu svih ljudi koji su na Tomislavovu trgu. Jako je dobro da spontane građanske inicijative senzibiliziraju hrvatsko društvo i hrvatsku javnost za jedan grozan fenomen nasilja nad ženama, djecom i nasilja u obitelji. S tim problemom, nažalost, živimo godinama. Nekoliko recentnih monstruoznih kaznenih djela dodatno je anticipiralo taj problem. U ponedjeljak sam spreman sresti se s predstavnicima inicijative i tražiti da i civilno društvo da svoj doprinos, rekao je premijer Andrej Plenković, koji je kao građanin došao na prosvjed.

Zatim je dodao:

- Mi smo prošle godine, nažalost, gotovo jednaku pozornost dali raspravi i konfrontaciji oko koncepta rodne ideologije. To je podredno pitanje, a ovo je pravo pitanje.

Premijer dodaje da treba pojačati prevenciju, postrožiti kazne za počinitelje, pružiti potporu i skrb žrtvama. Treba i ojačati sve institucije koje su vezane uz ovaj problem te učiniti napor prema javnosti.

Predsjednik Sabora Gordan Jandroković također je komentirao prosvjede.Žene u velikoj većini žrtve nasilja u obitelji

Prema izvješću Ureda pravobraniteljice za ravnopravnost spolova za 2017. godinu, žene su i dalje u velikoj većini žrtve nasilja u obitelji. 

Kada se gleda spolna struktura počinitelja prekršajnog djela nasilja, ukupno je 77 posto muškaraca i 23 posto žena, a od ukupnog broja počinitelja kaznenih djela nasilja među bliskim osobama muškaraca je 92 posto, a žena 8 posto.

Također, analize slučajeva nasilja u obitelji pokazuju sve veći trend 'brutalizacije' sa smrtnim ishodom - 15 žena ubili su njima bliski muškarci. 

Pravobraniteljica upozorava i na zabrinjavajući trend da sudovi usvajaju tek 17 posto od ukupnog broja zaštitnih mjera koje predlaže policija, kao i da žrtve partnerskog nasilja još nemaju odgovarajuću pravnu zaštitu.

Hrvatskoj potrebna nulta stopa tolerancije prema nasilju

Organizatori prosvjeda ističu i da je Hrvatskoj potrebna nulta stopa tolerancije prema nasilju, pri čemu predlažu niz mjera koje bi povoljno utjecale na rad institucija, bolji pravni okvir i opću senzibilizaciju javnosti.

Pozivaju predstavnike vlasti i institucija da ozbiljnije u praksi pristupe problemu obiteljskog nasilja, a postupno i uređenjem zakonske regulative. 

Zahtijevaju i dodatnu edukaciju profesionalaca koji u sustavu rade sa žrtvama nasilja - u policiji, pravosuđu, centrima za socijalnu skrb, medicinskim i odgojno-obrazovnim ustanovama.

Traže i ulaganje više novca kako bi se osigurali primjereniji uvjeti rada udruga te povećala učinkovitost u zaštiti žrtava nasilja.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!