Održano tradicionalno hodočašće branitelja iz sjeverozapadne Hrvatske Majci Božjoj Gorskoj

27.08.2023.

13:44

Autor: Vijesti/IMS/HRT

U Loboru je održano tradicionalno hodočašće branitelja iz sjeverozapadne Hrvatske Majci Božjoj Gorskoj. Nakon polaganja svijeća kod spomenika prvom hrvatskom predsjedniku Franji Tuđmanu u središtu mjesta, branitelji su hodočastili u Svetište Majke Božje Gorske, gdje su prisustvovali svetoj misi. 

Hodočašće su prije devet godina pokrenuli branitelji Krapinsko-zagorske županije, a nakon toga im se svake godine pridružuju i kolege iz susjednih županija. Ove su godine stigli predstavnici 30-ak braniteljskih udruga iz Grada Zagreba i šest županija. Prilika je to, kažu, za duhovnu obnovu i druženje s prijateljima s ratišta diljem Hrvatske.


- Dobro je doći na takva hodočašća gdje se u biti čovjek nekako duhovno obnovi i onda nam ta neka sinergija duha i tijela daje konačne rezultate, a među ostalim srećemo prijatelje s kojima smo bili spremni život dati za domovinu, što je dodana vrijednost, rekao je Zdravko Jakop, državni tajnik u Ministarstvu obrane.


- Vjerujte da, što smo stariji, to i nalazimo neki duhovni mir u sebi i da nam puno znači kad se vratimo u vrijeme Domovinskog rata, kada smo nosili krunicu oko vrata, kada smo molili i kada nas je to držalo i dalo nam neku našu snagu, rekao je Mirko Bazina iz Udruge ratnih veterana „Gromovi” KZŽ.


- Malo se družimo sa starim suborcima, prijateljima s kojima smo bili na ratištu. Lijepo se ponovo sresti nakon toliko godina, poručio je Josip Findak iz Udruge veterana 103. brigade.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!