08:22 / 27.08.2021.

Autor: HRT/D.D.

Grlić Radman pozvao na zaustavljanje nasilja u Afganistanu

Goran Grlić Radman

Goran Grlić Radman

Foto: HTV / HRT

Drugi dan Konferencije veleposlanika i generalnih konzula održane su panel-rasprave o aktualnim vanjskopolitičkim i sigurnosnim izazovima te kulturnoj diplomaciji. Izlaganja su održali, među ostalim, ravnatelj SOA-e Daniel Markić te ministrica kulture i medija Nine Obuljen Koržinek.

Grlić Radman pozvao na zaustavljanje nasilja u Afganistanu

Ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman u petak je rekao da situacija u Afganistanu može imati velik utjecaj na svjetski poredak, pa je nakon napada izvedenog u četvrtak kod zračne luke u Kabulu pozvao na prestanak nasilja u toj zemlji.

- Mi sigurno nismo sretni s ovom situacijom koja može imati velikih utjecaja na svjetski poredak, rekao je Grlić Radman na marginama konferencije hrvatskih veleposlanika, generalnih konzula i vojnih izaslanika koja se održava u zagrebačkom Westinu.

U dvostrukom samoubilačkom napadu koji je izvela Islamska država blizu zračne luke u Kabulu u četvrtak je poginulo najmanje 85 ljudi, među njima i 13 američkih vojnika. Hrvatski ministar je izrazio sućut obiteljima američkih vojnika, ali i svima koji su u tim napadima izgubili svoje najmilije.

- Ti napadi su usmjereni na razaranje i ubijanje, to se treba zaustaviti, rekao je Grlić Radman, pa naglasio da sve strane u Kabulu trebaju razgovarati i pregovarati.

Apelirao je na "sve strane" da se aktivno uključe da se sukobi zaustave, "da ne ginu nevini civili i ne stvori se humanitarna katastrofa koja ima za cilj migrantski egzodus".

Zaključio je da "to nije dobro i da "situaciju u Afganistanu treba stabilizirati, uspostaviti red, mir i sigurnost i poštivanje ljudskih prava.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!