Dan otvorenih vrata Hrvatskog vojnog učilišta u Zagrebu i Splitu

25.03.2023.

Zadnja izmjena 18:41

Autor: Vibor Vlainić/HRT/R.S.

Dan otvorenih vrata Hrvatskog vojnog učilišta "Dr. Franjo Tuđman"

Dan otvorenih vrata Hrvatskog vojnog učilišta "Dr. Franjo Tuđman"

Foto: Jurica Galoic / PIXSELL

 Dan otvorenih vrata Hrvatskog vojnog učilišta Dr. Franjo Tuđman održan je u subotu u vojarni Petar Zrinski u Zagrebu i u vojarni Admiral flote Sveto Letica Barba u Splitu, a predstavljeno je nekoliko vojnih studijskih programa.


Interes mladih za vojnu karijeru je iz godine u godinu sve veći i veći. Neki od njih su došli ovdje danas na Dan otvorenih vrata da iz prve ruke vide gdje će spavati i što će raditi svakoga dana ako se prijave na Hrvatskoj vojno učilište.

- Uobičajen dan započinje tako da se budimo u šest sati, nakon toga slijedi postrojavanje, doručak, nakon toga imamo pozdravljanje zastave, himnu i onda slijedi nastava do pola dva. Slušamo predavanja koja se tiču vojnih predmeta i civilnih predmeta. Poslije ručka ovisi kako je isplanirano po planu obuke, za HRT rekao je kadet narednik Lengel.

Kadet narednik ističe kako je najzanimljiviji dio teren na koji idu dva puta po dva tjedna preko zime i preko ljeta. 

- Na početku je svima malo teško prilagoditi se. Terenska obuka je najintenzivnija i najzanimljivija. (...) Bude tu dosta teških dana, ali uvijek se treba podsjetiti zbog čega smo mi tu zapravo došli i što nas čeka nakon ovoga, ta naša želja i ispunjenje nekog sna, dodao je. Savjetovao je one koje se žele upisati na Hrvatsko vojno učilište da ne gube nadu i motive s kojima su došli. 

Vrata otvorila i vojarna "Admiral flote Sveto Letica - Barba" u Splitu


Bili smo i u vojarni "Admiral flote Sveto Letica - Barba" u Splitu koja je također otvorila svoja vrata svim zainteresiranima za vojni poziv, prije svega za studij vojnog pomorstva. Uz obilazak vojarne i brodova Hrvatske ratne mornarice posjetitelji su mogli saznati sve i o uvjetima studiranja i životu kadeta.

- Studij je vrlo dinamičan nudi velike mogućnosti da vi u okviru Hrvatske ratne mornarice odnosno Oružanih snaga RH, a samim time i NATO snaga ostvarite vojnu karijeru i prihvatite izazov da postanete časnik Oružanih snaga, za HRT Dnevnik rekao je Tomislav Sunko, predavač na Studiju vojnog pomorstva u Splitu.

- Mi odabiremo želimo li biti nautičari ili brodostrojari sukladno tome mi moramo ići na brod. Ja osobno želim na brod i zbog toga sam i upisao ovaj fakultet. Ja sam zadovoljan sve ide svojim tokom i ako Bog da pa da za godinu i pol budem poručnike Hrvatske vojske i idemo raditi, kazao je Frane Beljan, student na Studiju vojnog pomorstva u Splitu. 


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!