19:05 / 11.01.2018.

Autor: HRT

Odstrel 1200 kormorana - unište 40% ulova u ribnjacima

-

-

Foto: - / -

Prihvaćeni apeli vlasnika ribnjaka koji godinama upozoravaju da im te zaštićene ptice rade golemu štetu hraneći se na ribnjacima.
Prvi put u Hrvatskoj - ministarstva zaštite okoliša i poljoprivrede - odobrila su odstrel kormorana ili velikog vranca.

Prihvaćeni su, naime, apeli vlasnika ribnjaka koji već godinama upozoravaju da im te zaštićene ptice rade golemu štetu hraneći se na ribnjacima. Unište i do 40% proizvodnje jer svaki kormoran na dan pojede oko pola kilograma ribe.

Za odstrel je određeno 1200 ptica, što je izazvalo ogorčenje udruga za zaštitu životinja. Tvrde - profit ribnjačarstava ne može biti opravdanje za odstrel zaštićene vrste ptica. Postoji mnoštvo načina kako regulirati njihovu populaciju - baš na stranici Europske komisije može se vidjeti pet načina - postoje mreže koje se mogu postaviti preko ribnjaka, svjetlosni, zvučni signali koji plaše životinje.

A baš u skladu s odobrenim kvotama Europske komisije, Ministarstvo zaštite okoliša dopustilo je odstrel 1198 jedinki velikog vranca zbog smanjenja štete u šaranskim ribnjacima. To je 10% zimske populacije te vrste, što se smatra prihvatljivom nacionalnom kvotom za odstrel, stoji među ostalim u njihovu obrazloženju.

Ministarstvo poljoprivrede studiju o šteti od kormorana poslalo je u Bruxelles, pa uzgajivači ribe očekuju naknadu dijela štete.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!