15:25 / 11.09.2020.

Autor: Hina

Odvjetnici KBC-u Split donirali uređaj za ventilaciju bolesnika

Foto: Milan Sabic/PIXSELL

Foto: Milan Sabic/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Značajan dio pacijenata, zahvaljujući ovom uređaju, neće trebati respirator, istaknuo je predstojnik Klinike za infektologiju dr. Ivo Ivić.
Klinika za infektologiju KBC Split u četvrtak je dobila visoko protočni neinvazivni uređaj za ventilaciju bolesnika vrijedan 43 tisuće kuna, a donirala im ga je Hrvatska odvjetnička komora.

Predstojnik Klinike za infektologiju dr. Ivo Ivić objasnio je kako se radi o uređaju za potporu disanju onim bolesnicima koji ne trebaju na respirator, ali ipak količine kisika koje su potrebne za njihovu bolju opskrbu krvi su visoke.

Ovaj će uređaj takvim bolesnicima značajno pomoći, uz to ih nije potrebno intubirati, nego se kroz nos stavljaju cjevčice i pod povećanim tlakom dostavlja se kisik. Velik dio pacijenata, zahvaljujući ovom uređaju, neće trebati respirator. Postoje dobri izgledi da nabavimo još jedan ovakav uređaj, a tri takva uređaja bi nam bila od velike koristi, poručio je Ivić.

Odvjetnica i predsjednica županijskog odvjetničkog zbora Zdenka Monterisi iz HOK- a objasnila je kako su donaciju željeli realizirati još prije, no malo ih je usporila pandemija koronavirusne bolesti. Otkrila je kako im je zapravo ideju predložila liječnica Infektološke klinike Mirela Pavičić Ivelja koja ih je povezala s upravom bolnice i dobavljačem uređaja.

Ovo je realizacija njezina rada uz moju podršku. Naša komora nije željela da se javno objavi naša donacija, no kada su mi rekli da - ako naša donacija potakne još nekoga da donira takav ili sličan aparat - onda smo učinili puno. Zato sam danas ja tu, ispričala je Monterisi dodajući da ta donacija predstavlja veliko hvala medicinskom osoblju KBC- a, posebno Klinici za infektologiju.

Zamjenik ravnatelja KBC-a Split Krešimir Dolić zahvalio se HOK- u rekavši da će taj aparat podići kvalitetu skrbi za najteže pacijente koji boluju od koronavirusne bolesti. Dodao je da su zahvalni i svim udrugama i gospodarstvenicima koji su u ovim teškim vremenima pokazali razinu socijalne osviještenosti, solidarnosti i odgovornosti pomažući splitskoj bolnici pri kupnji uređaja.

Upitan je odgovorio kako im opreme uvijek nedostaje, pa im je tako vezano za liječenje bolesnika pozitivnih na koronavirus trenutačno najpotrebniji još jedan digitalni pokretni rendgenski uređaj, te još koji uređaj koji im je danas doniran, a pomaže za ventilaciju bolesnika.

Infektologinja Mirela Pavičić Ivelja istaknula je kako je ovo nova neobična situacija na koju se i liječničko osoblje polako navikava, te prate trendove i literaturu onoga što se događa u svijetu. Tako su i došli na ideju da će im dobro doći aparat za ventilaciju bolesnika.

Ovo je nešto najnovije i obećava. Ako taj uređaj pomogne da barem jedan pacijent izbjegne respirator, ja ću biti više nego zadovoljna. Imamo dostupan i antivirusni lijek koji smo počeli primjenjivati, obećava, no još je rano davati konkretne zaključke. Primjenjujemo ga kod bolesnika sa srednjom do teškom kliničkom slikom bolesti, rekla je Pavičić Ivelja.

Još je rekla kako su dobro organizirani, te da im pomažu kolege s drugih odjela zbog čega ima dojam da ih je to dodatno povezalo.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!