Odvjetnik Fak: Zakon će donijeti mnogo tužbi

01.03.2018.

20:49

Autor: M.M./HRT

-

-

Foto: - / -

U Temi dana gostovali su Igor Leskovar, predsjednik udruge Vlasništvo i posjed, odvjetnik Hrvatskog saveza udruge stanara Marko Fak te ministar Štromar.
Ogorčeni zaštićeni najmoprimci poslali su jasnu poruku zastupnicima. Odbacite prijedlog izmjene Zakona o najmu stanova koji se danas našao u prvom čitanju. Vlasnici stanova pak smatraju da svatko ima pravo na krov nad glavom, ali ne na tuđi račun.

Prosvjed zaštićenih najmoprimaca - oglasili se i vlasnici

Obje strane sučelile su se u Temi dana. Gostovali su Igor Leskovar predsjednik Udruge Vlasništvo i posjed te odvjetnik Hrvatskog saveza udruge stanara Marko Fak, te potpredsjednik Vlade i ministar graditeljstva i prostornog uređenja Predrag Štromar.

Odvjetnik Fak rekao je kako dovoljno govori činjenica da je zakon pao na saborskom Odboru za ljudska prava i Odboru za pravosuđe.
Treba imati na umu da su stanarska prava stjecana godinama, da su sva prava stečena zakonito prema pozitivno pravnim propisima koji su tada bili na snazi i jednako tako da se ne negira pravo vlasništva, ali treba imati na umu da je pravo vlasništva kao i pravo na dom zaštićen Ustavom RH i Europskom konvencijom o ljudskim pravima. U slučaju da ovaj skandalozni prijedlog zakona prođe može se očekivati velik broj i ustavnih tužbi i tužbi Europskom sudu za ljudska prava, istaknuo je te naglasio da taj zakon hitno treba povući iz saborske procedure, a Vlada mora naći novo, pravednije rješenje.

Predsjednik udruge Vlasništvo i posjed rekao je kako oni podržavaju donošenje ovakvog zakona jer bi se njime riješila njihova višegodišnja agonija. Svjesni smo, za razliku od druge strane, da je potrebno raditi određene balanse i kompromise, prihvaćamo i ovakvo rješenje i nadam se da će u samoj saborskoj raspravi možda doći do niveliranja u smislu nekih boljih rješenja.

Ministar Štromar, koji je danas razgovarao i s jednima i s drugima, kaže kako Vlada želi na pravedan i održiv način donijeti zakon da ne ošteti ni jednu ni drugu stranu. Bitno nam je da nitko ne ostane bez krova nad glavom. Ali ako hoćemo biti pravna država, moramo donijeti taj zakon. Ovo je dobar i kvalitetan zakon koji će sve riješiti, zaključio je.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!