10:54 / 21.09.2020.

Autor: T.D./Studio 4/HRT

Odvjetnik Miljević o provođenju istrage u aferi Janaf

-

-

Foto: - / -

Veljko Miljević, odvjetnik prvoosumnjičenog Kreše Peteka u aferi Janaf, gostovao je u emisiji HTV-a Studio 4 i rekao da se vjerojatno neće žaliti na rješenje o provođenju istrage jer je svima u interesu da istraga teče efikasno i brzo.
Veljko Miljević, odvjetnik prvoosumnjičenog Kreše Peteka u aferi Janaf, gostovao je u emisiji HTV-a Studio 4 i rekao da se vjerojatno neće žaliti na rješenje o provođenju istrage jer je svima u interesu da istraga teče efikasno i brzo.

-
Moj ured je zatražio kontakt s okrivljenikom, negdje iza 8.15 kad je to bilo tehnički moguće. Do dolaska u studio, nismo dobili odobrenje za kontakt. Vjerojatno ćemo ga dobiti tijekom dana. Meni taj kontakt nije neophodan. Možda je neophodan mojem branjeniku, meni nije, rekao je na početku gostovanja Veljko Miljević.

Miljević je istaknuo kako od petka ujutro izlaze u nastavcima transkripti svih mogućih razgovora, posebnih dokaznih radnji iz članka 32. Zakona o kaznenom postupku.

- Sve to što izlazi u javnost, čovjek ne stigne pažljivo pročitati. Je li to smije izlaziti u javnost, o tom potom. U petak smo svi, i okrivljenici tijekom prvog ispitivanja da bi mogli okrivljenika ispitivati na sadržaju onoga što mu se stavlja na teret. On mora dobiti preciznu pouku o pravima i tamo je sve vidljivo. Nakon toga su nam uručili rješenje o provođenju istrage i iz rješenja se sve vidi, rekao je Miljević.

"Svima je u interesu da istraga teče efikasno i brzo"

Odvjetnik Veljko Miljević rekao je da očekuje da veći dio onoga što stoji u rješenju o provođenju istrage, a rješenje o provođenju istrage ima 149 stranica, a ono se vjerojatno odnosi na posebne dokazne radnje iz članka 332. 

- Vjerojatno se nećemo žaliti na rješenje o provođenju istrage jer nam je svima u interesu da istraga teče efikasno i brzo. Na rješenje o određivanju istražnog zatvora, moramo pročitati rješenje koje će vjerojatno danas biti uručeno pa možda u tom pogledu eventualno se žalimo ako sud nije napravio onu diverzifikaciju svih svjedoka koju sam ja spomenuo u petak navečer. To je da se za točno određenog okrivljenika odrede koji svjedoci na koje on može djelovati, rekao je Miljević.

Veljko Miljević istaknuo je da u aferi Janaf postoje sličnosti s aferom Spice, s Gradom Zagrebom, 2014. i određenim poduzećima, s dnevnicama Vlade.

- To su procesi u kojima imamo uočljive sličnosti, dodao je.

Curenje informacija u javnost

Miljević se osvrnuo na dostupne sadržaje u javnosti vezane za slučaj.

- Ja ću svjedoke pitati jesu li čitali novine, on će reći: Da, čitao sam. Onda ću ja reći: O čemu ćete vi pričati?! Prije deset godina javnost je htjela da se ispita otkud novinarima informacije sa suđenja, novinari su šutjeli, a do službene istrage nije ni došlo i stvar je zamrla. Danas imamo ovakvu situaciju gdje se ljudi čude što se ja bunim, to je normalno, to se radi. Ja se bunim. Mene to na fakultetu nisu učili, rekao je Miljević.

Odvjetnik Miljević rekao je da se u sektoru koji je iznimno važan za funkcioniranje države mora uvesti reda. 

- Ovako se postavlja pitanje onih pravnih osoba koje zaista žele pružati usluge u tom sektoru da se i oni na neki način moraju sroditi s nekim modelima ponašanja koji nisu ispravni da bi preživjeli, rekao je Miljević.

Veljko Miljević je istaknuo kako pravni sustav koji ne djeluje s načelima pravne države, a to je brzo i pošteno pravosuđenje donosi sa sobom bezbrojne devijacije i na strani onih koji se progone.

- Ti koriste sve zakonite i ne zakonite mogućnosti da ne budu bespotrebno u zatvoru, rekao je Miljević.   Pavasović Visković: Proširenje optužnice za Barišića moguće, ali malo vjerojatno

Ljubo Pavasović Visković
, odvjetnik velikogoričkog gradonačelnika Dražena Barišića, jednog od osumnjičenih u aferi Janaf, izjavio je ispred remetinačkog zatvora da je proširenje optužnice za Barišića moguće, ali malo vjerojatno. Rješenje o provođenju istrage smo zaprimili i nećemo se žaliti. U interesu nam je da istraga što prije počne, rekao je Pavasović Visković.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!