Odvjetnik: Pritužbe HND-a na ponašanje dekanice PBF-a su neumjesne

24.02.2023.

23:29

Autor: Hina/HRT

Ilustracija

Ilustracija

Foto: Slavko Midzor / PIXSELL

Odvjetnik Zoran Vujasin, koji zastupa dekanicu Prehrambeno-biotehnološkog fakulteta Jadranku Frece, ustvrdio je da je pritužba Hrvatskog novinarskog društva (HND) rektoru Sveučilišta u Zagrebu na ponašanje dekanice "neumjesna, nekritična i neprovjerena".

HND je bio uputio pritužbu rektoru Sveučilišta u Zagrebu Stjepanu Lakušiću na ponašanje dekanice PBF-a Jadranke Frece, a koja se preko odvjetnika, kako tvrde, mjesecima uvredljivo i prijeteći odnosi prema novinarki Telegrama "zbog istraživačkog serijala o problematičnom poslovanju dekanice". Referirali su se i na Frecino ponašanje prema predsjednici Zbora istraživačkih novinara HND-a Dori Kršul te glavnoj urednici portala Telegram.hr Jeleni Pavić Valentić.


Vujasin je u odgovoru na HND-ovo pismo rektoru Sveučilišta u Zagrebu ustvrdio da je to "ništa drugo do li pokušaj prijetnje i zastrašivanja odvjetnika u njegovom zastupanju stranke".


Dodao je također da je u tijeku postupak pred nadležnim sudom protiv glavne urednice portala Telegram.hr zbog, kako kaže, objave ispravaka neistinitih sadržaja sukladno Zakonu o medijima.


Najavio je i da će radi zaštite svog ugleda i integriteta, pored prijave protiv predsjednika Hrvatskog novinarskog društva Hrvoja Zovka osobno Sudu časti HND-a, zatražiti zaštitu i od Hrvatske odvjetničke komore te od Ministarstva pravosuđa, a pritužit će se i Odboru za pravosuđe Sabora RH.


Vujasin je ustvrdio i da "ne postoji zakonska, moralna niti bilo kakva druga obveza" da bi dekanica Frece osobno odgovarala na pitanja novinara te napomenuo da je to učinila putem Odvjetničkog društva u čemu, kaže, "nema ničeg neprimjerenog ili neuobičajenog".


Zovku je poručio da bi bilo umjesno da se uopće informirao o sadržajima prepiske i da je zatražio njegovo očitovanje o istom, kao i predsjednica Zbora istraživačkih novinara HND-a Dora Kršul te glavna urednica portala Telegram.hr Jeleni Pavić Valentić.


Vujasin tvrdi i da su uvrede na osobnoj razini izmišljene te da nikada nije uvrijedio novinarkine roditelje.


Laži i insinuacijom ocijenio je pak tvrdnje da je privatna detektivska agencija angažirana da nekoga istražuje, a vrhunac je, kaže, neutemeljena tvrdnja iz HND-ovog pisma da će se uhoditi novinari.


Pojasnio je da je privatna detektivka angažirana da uruči dva radno-pravna pismena radnicima: bivšem glavnom tajniku i prodekanici, a fakultet je to, kaže, napravio "kako bi se preveniralo bespotrebno odugovlačenje postupka izbjegavanjem primanja pismena".

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!