Odvjetnik Škarica o kandidatima za predsjednika Vrhovnog suda

09:12 / 09.09.2021.

Autor: Studio 4/IMS/HTV/A.P.C.

Odvjetnik Siniša Škarica u Studiju 4 o izboru predsjednika Vrhovnog suda

Odvjetnik Siniša Škarica u Studiju 4 o izboru predsjednika Vrhovnog suda

Foto: Studio 4/HTV / HRT

Na današnjem saslušanju pred saborskim Odborom za pravosuđe doznat ćemo koji su kandidati dobri za predsjednika Vrhovnog suda, a gostujući uoči saslušanja u Studiju 4 odvjetnik Krešimir Škarica rekao je kako očekuje da će se konačno riješiti pitanje izbora predsjednika Vrhovnog suda.

- Smatram da nije dobro, ni higijenski, niti je zdravo da takvo vitalno tijelo nema svojeg čelnog čovjeka. Sudac Mrčela sada je vršitelj dužnosti i Sud je normalno funkcionirao, međutim sa simboličkog aspekta, taj sudac treba biti imenovan - što prije - to bolje, rekao je odvjetnik Škarica. 

Na pitanje o sucu Radovanu Dobroniću kojeg predlaže predsjednik Republike kazao je kako može napraviti distinkciju između suca Dobronića i suca Mrčele kao dva najizglednija kandidata.

- Vrhovni sud je na Općoj sjednici jasno iskazao svoj stav, gdje je praktički aklamacijom podržan sudac Mrčela, s argumentima koji su meni logični i prihvatljivi - da je dugo u sustavu, dobro je obrazovan, da je u nekim kritičnim situacijama donosio odluke izuzetno bitne i za stanje pravosuđa i za stanje demokracije u Hrvatskoj, da je educiran i radi na sebi i da nije u rangu onih sudaca koji su se dosad na bilo koji način kompromitirali. Iz mojeg osobnog iskustva mogu reći da je čovjek izvrstan sudac, a kakav će biti organizator pravosuđa, odnosno Vrhovnog suda, to ćemo vidjeti, rekao je. 

Dodao je kako ima i drugih dobrih strana u odnosu na suca Dobronića. 

- Argumenti koji se sucu Dobroniću stavljaju na teret jesu da nije dovoljno relativno poznat, da je radio samo uski krug pravnih poslova i da time što nije ispunjavao norme ne može biti vjerodostojan autoritet sucima koji moraju te iste norme nametati, rekao je.

To što se sudac Dobronić bavio uskim segmentom trgovačkog prava ne mora nužno biti loše, smatra odvjetnik Škarica. 

- Za predsjednika Vrhovnog suda morate imati osobu koja je prepoznatljiva, koja je autoritet među kolegama i koja svojim radom opravdava i ulijeva povjerenje na čelu te institucije. 

Suca Dobronića osobno poznaje kao korektnog suca. 

- Međutim, u tim situacijama, morate balansirati između stanja u pravosuđu, u smislu ustrojstva sudova, brzine rješavanja predmeta i u svojim autoritetom morate voditi sud. Morate i temeljem poslovnika i temeljem pravilnika vršiti legalni pritisak da suci odgovorno i stručno rade svoj posao, da ispunjavaju norme, da se ne kompromitiraju u medijima i da na bilo koji način ne štete struci koja mora biti časna i ugledna, kazao je. 

Ocijenio je da je percepcija hrvatskog pravosuđa opravdano loša. 

- Mislim da reformu neće pokrenuti ni predsjednik Vrhovnog suda, niti Zoran Mamić to pokreće. Reforma pravosuđa radi se na drugačiji, sustavni način, međutim, ovo bi trebao biti dobar početak, ajmo reći, dobre poruke koja će se javnosti poslati. 

Smatra da ni sudac Mrčela ne može riješiti sve detektirane probleme.

- On mora temeljem pravilnika i poslovnika, vidjeti na koji način sud, a on to jako dobro zna jer je u sustavu jako dugo i poznaje sistem rada, a čitao sam njegov program koji je jako dobar i zaista relevantan, dakle on ima alate i mogućnosti da taj sustav poboljša. Međutim, hoće li to riješiti sve probleme u pravosuđu - sigurno neće, rekao je.

Uloga predsjednika Vrhovnog suda

- Iznimno je bitna odluka o izboru predsjednika Vrhovnog suda, ne samo zato što se politička scena i po tom pitanju polarizirala, nego je bitna zbog toga što je pravosuđe jedan od tri osnovna stupa vlasti. Dosad je bila percepcija da su suci sustav unutar sustava, dakle da ih se ne može kontrolirati i da su na neki način kasta za sebe. Tu se generirao čitav niz problema, od klijentelizma, sporosti rješavanja predmeta. Sama percepcija pravosuđa izuzetno je važna. Velik broj kolega odgovorno i časno rade svoj posao, međutim ima sudaca koji zaista neodgovorno, sporo i nesavjesno rade svoj posao, koče sudske postupke i po nekoliko godina, a nema mehanizma da to spriječi. 

Kompleksan postpak izbora potencijalno je kompromitirajuć za sve kandidate 

- Proces izbora predsjednika Vrhovnog suda sustavno je pitanje. Kao što znate, Državno sudbeno vijeće objavljuje javni poziv, o kandidatima se mora očitovati sjednica Vrhovnog suda, Odbor za pravosuđe i tek onda to ide pred Sabor, a predsjednika Vrhovnog suda imenuje predsjednik države. To je kompleksna procedura, ali u Hrvatskoj ne postoji bolja, rekao je. Dodao je da su druge zemlje to riješile na drugačiji, puno efikasniji i fleksibilniji način.

-  Mi ne možemo izolirati utjecaj politike. Rekao bih da se politika miješa u sve. Samo je pitanje zbog kojih će parametara predsjednik predložiti jednog kandidata a saborska većina ga neće prihvatiti i dolazi do konfrontacije, kazao je odvjetnik Siniša Škarica. 

- Sada imamo pet kandidata koji su se prijavili. Osobno znam barem pet onih koji se nisu prijavili, a izvrsni su ljudi od struke, ugledni pravnici, sveučilišni profesori. Nisu se htjeli prijaviti jer im se smučio sam proces i situacija koja se događala. Jednostavno, shvatili su da ne žele biti dio tog žrvnja i ne žele potrošiti svoje ime, ugled i karijeru kroz ovaj proces koji je vrlo klizav i potencijalno je za sve kandidate kompromitirajuć. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!