15:26 / 15.05.2019.

Autor: Ante Raić/P.F./HRT

Odvjetnik: Zrinjevac mora platiti štetu na automobilima

-

-

Foto: - / -

Zrinjevac mora javne površine održavati u tzv. funkcionalnoj sposobnosti, odnosno da ne budu opasne za stvari i ljude. Ako do toga dođe, ta je tvrtka odgovorna po načelu objektivne odgovornosti.
Nevrijeme je u Zagrebu za sobom ostavilo veliku materijalnu štetu. Oštećeno je više od 150 automobila. No imaju li vlasnici pravo na naknadu i što je s pravima osmero ljudi koji su pretrpjeli tjelesne ozljede?

Vlasnici vozila koji imaju policu kasko-osiguranja mogu mirno spavati. Njima će osiguravajuća kuća nadoknaditi nastalu štetu. A što je s onima koji nisu uplatili kasko?

Građani ne znaju što im je činiti, stoga nam je to objasnio odvjetnik Krešimir Škarica, koji iza sebe ima pozamašno iskustvo kad je riječ o naplati štete. Važno je da je policija obavila očevid i utvrdila gdje je i na koji način došlo do oštećenja. Ako je do oštećenja došlo na javnoj površini, odgovorno je gradsko komunalno poduzeće.

- Zrinjevac mora javne površine održavati u tzv. funkcionalnoj sposobnosti, odnosno da ne budu opasne za stvari i ljude. Ako do toga dođe, oni su odgovorni po načelu objektivne odgovornosti. Ne mogu se pozivati na tzv. višu silu jer je nevrijeme očekivana i realna pojava, objasnio je Škarica.

A nakon što je nedavno završen proces za naknadu štete zbog ozljeđivanja iz daleke 2007. godine, postavlja se pitanje ima li osmero ozlijeđenih u oluji pravo na naknadu.

- Obavezno se obavještava policija i onda se u roku od 12 ili maksimalno 24 sata mora pribaviti liječnička dokumentacija temeljem koje će se objektivizirati ozljede kod oštećenika, dodaje Škarica.

Premda ga je HRT upitao o naknadi štete, gradonačelnik Milan Bandić nije dao odgovor.  

- Samo na licu mjesta. Iz zatvorene kancelarije o oštećenim automobilima nećemo, rekao je kratko Bandić.

Iz službe za informiranje Grada Zagreba obećali su nam pisani odgovor, koji još nije stigao.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!