Odvoz božićnih drvaca

09.01.2023.

22:32

Autor: Maris Abel Majić/V.K./Dnevnik/IMS/HRT

Odvoz drvaca

Odvoz drvaca

Foto: HTV / HRT

Sa završetkom Adventa, raskitila su se božićna drvca, od kojih su mnoga završila na javnim površinama. Danas je počeo njihov organizirani odvoz u kompostane.

- Građani mogu svoja drvca staviti na javne zelene površine da ne ometaju promet i prolaz pješaka. Bitno je da uklone svoje ukrase, metalne predmete i plastične vreće, rekla je Mirela Strenja, voditeljica marketinga ZGH.

Odvoz je počeo i u Koprivnici. Svake godine prikupe oko 200 kubika drvaca.

- Danas imamo dvije ekipe i ima negdje 60-ak zelenih otoka koje moramo obići. Vidjet ćemo još koliko ih bude sa strane koje ljudi ostave drvca, rekla je Anita Župerc, GKP komunalac, Koprivnica.

U Osijeku građani drvca mogu odložiti na 10-ak gradskih lokacija. Zatim se odvoze u kompostanu, a kažu nam odgovorni, ona nipošto nije kraj puta za božićna drvca, jer ondje se ona prerađuju u ekološki prihvatljivo gnojivo.

- Mi ga miješamo, naravno taj kompost je kiseli i s velikom ph vrijednosti pa se mora miješati s lišćem, granama travom i onda dobijmo klasični kompost prve kategorije, rekao je Stevo Anetić, voditelj Sektora za gospodarenje otpadom, Unikom d.o.o..

Proces zrenja komposta traje nekoliko mjeseci, nakon čega je spreman za upotrebu.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!