Odzvonilo lakim plastičnim vrećicama

05.01.2022.

16:43

Autor: Darko Santini/Regionalni dnevnik/IMS/HRT

Ilustracija

Ilustracija

Foto: Marko Lukunić / PIXSELL

Od početka godine lake plastične vrećice u trgovinama otišle su u prošlost, ali uz neke iznimke. Meso, riba i još neke namirnice i dalje će se smjeti prodavati u plastičnim vrećicama, a umjesto onih laganih za mnoge proizvode trgovci će i dalje moći upotrebljavati deblje vrećice. Promjene očito tek počinju i morat ćemo biti ekološki svjesniji u godinama koje dolaze.

Novim zakonom o gospodarenju otpadom predviđeno je postupno ukidanje plastičnih vrećica, počinje se s vrlo laganim lakim vrećicama, a s vremenom bit će zabranjene i ostale gdje god je to moguće.

Trgovci se slažu s takvim odlukama - već su se prilagodili novom zakonu, a kupce čeka pravi asortiman zamjenske ambalaže.

Na ribarnici ne možete dobiti ribu u papirnatoj vrećici jer je mokra, slično je s mesom i još nekim proizvodima, no i tu kupci pozdravljaju promjenu.

Manje plastike, čišći okoliš, a mi bismo trebali sve više upotrebljavati višekratne pamučne i jutene vrećice, kao i košare od pruća kako se to nekada činilo.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!